Амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић током посете Битољу и обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, састала се са градоначелником те општине Тонијем Коњановским.

Током састанка, констатовано је да су билатералне везе две државе на изузетно високом нивоу, уз оцену да би ту сарадњу требало додатно проширити, пре свега на пољу трговине, пољоприврeде, културе, као и да би било опортуно уколико би се тренутни успон у односима Србије и Северне Македоније искористио за повезивање и зближавање локалних самоуправа две земље.

Амбасадорка Јовановић указала је на одличне билатералне односе Србије и Северне Македоније, што је плод одговорног размишљања и деловања политичких лидера две земље, који су препознали значај зближавања и регионалне сарадње. У том контексту, изразила је задовољство што иницијатива ,,Отворени Балкан”, захваљујући конкретним резултатима које је изнедрила за кратко време, наилази на снажну подршку македонске јавности, баш као што је то случај и у Србији.

Амбасадорка је посебно захвалила саговорнику на односу општине Битољ према локалној српској заједници, оценивши да припадници српског народа у Републици Северној Македонији, као и македонска национална мањина у Србији, представљају мост који додатно повезује наше пријатељске државе.

Градоначелник општине Битољ искористио је прилику да још једном захвали држави Србији и председнику Александру Вучићу на помоћи указаној у јеку пандемије Ковид-19, када је Република Србија међу првима упутила Северној Македонији контингент вакцина против корона вируса, али и омогућила да се грађани Северне Македоније вакцинишу на територији наше зе

Original Article