Амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић у интервјуу за телевизију ,,Србтел“ поводом Дана државности оценила је да односе Србије и Републике Северне Македоније одликују блиске, нераскидиве, историјске, културне и друге везе, и да данас, захваљујући интензивном политичком дијалогу највиших државних званичника, између две државе нема отворених питања.

Амбасадорка Јовановић истакла је да се сарадња две земље развија великим интензитетом у свим областима, као и да томе посебно доприноси иницијатива ,,Отворени Балкан" која је заједничка иницијатива председника Александра Вучића, премијера Албаније Едија Раме и некадашњег премијера Северне Македоније Зорана Заева.

Упитана да оцени положај Срба у Северној Македонији и шта две државе могу да учине ради побољшања положаја припадника мањинских заједница, амбасадорка Јовановић је изјавила да су Срби који живе у Северној Македонији и Македонци који живе у Републици Србији мост који додатно спаја наше две веома блиске и пријатељске земље.

Амбасадорка Јовановић је указала и да постоји много ствари на којима у будућности можемо да радимо како бисмо унапредили положај како српске заједнице у Северној Македонији, тако и македонске националне мањине у Србији и подсетила да је пре неколико дана, после 17 година, одржана Мешовита међувладина комисија за мањине, која представља одличну институционализовану платформу за решавање свих питања која се тичу мањинских заједница у обе државе и рекла да верује да ће се ускоро видети први конкретни резултати.

Амбасадорка Јовановић најавила је и да идеје о оснивању Културно-информативних центара у Скопљу и Београду улазе у своју финалну фазу и додала да Република Србија на систематичан и конзистентан начин подржава различите пројекте који су организовани од стране српске заједнице у Северној Македонији, а који су усмерени на јачање српског идентитета и очување српског језика.

Такође, амбасадорка је истакла да, у сарадњи са релевантним институцијама у Републици Северној Македонији, радимо на различитим пројектима и програмима који се тичу унапређења образовања, културе и свега онога што доприноси побољшању положаја наших заједница у обе државе.

Амбасадорка Јовановић је указала да је Република Србија захвална Републици Северној Македонији на свему што чини за припаднике српске заједнице који живе на њеној територији, као и да Србија, на челу са председником Александром Вучићем, веома посвећено води бригу о Србима који живе ван граница Србије, те да ће наставити да чини то и у будућности.

На питање како напредује процес реализације иницијативе „Отворени Балкан“ амбасадорка Јовановић рекла је да се ова иницијатива може сматрати историјском јер у нашој прошлости нисмо имали много оваквих идеја до којих су самоиницијативно дошли народи на Балкану и додала да све гласније поруке подршке од наших међународних партнера у корист ове иницијативе говоре у прилог њеном великом потенцијалу. „Ова иницијатива значајно ће допринети не само зближавању наших привреда, већ свеукупном унапређењу живота наших грађана“, нагласила је амбасадорка Јовановић.

Амбасадорка Јовановић истакла је и да је главни циљ иницијативе ,,Отворени Балкан" повезивање људи, и цитирала председника Вучића који је једном приликом рекао да „ова иницијатива има за циљ повезивање људи и то повезивање људи који су у претходном периоду више били усмерени на прошлост него на будућност“.

Поводом Дана државности амбасадорка Јовановић нагласила је да Република Србија 15. и 16. фебруара на Сретење, обележава Дан државности у знак сећања на два важна догађаја из наше историје која су трасирала пут развоја модерне српске државе. Подсетила је да је први догађај почетак Првог српског устанка под вођством Карађорђа Петровића 1804. године, који означава почетак српске борбе за слободу и као што је Стојан Новаковић рекао, почетак „Васкрса српске државе“, а други важан догађај је доношење Сретењског устава у Крагујевцу 1835. године.

„Република Србија данас почива на вредностима које проилазе из ова два догађаја, а то су слобода и право, и на челу са председником Александром Вучићем и целокупном Владом посвећена је изградњи модерне и стабилне Србије, као и побољшању квалитета живота свих наших грађана“, оценила је амбасадорка Јовановић.

Original Article