Иновације из Србије које помажу Северној Македонији и Албанији да ублаже социо-економске последице пандемије Ковид-19 представљене су данас у згради Уједињених нација у Скопљу.

Примену ових решења подржала је Влада Републике Србије, кроз званичну развојну помоћ коју пружа Републици Северној Македонији и Републици Албанији у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”, како би допринела бржем опоравку ових двеју земаља од кризе.

Укупно шест иновативних решења одабрано је путем Изазова који је прошле године покренуо Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Циљ овог јавног позива био је да омогући да иноватори из Србије своје знање и експертизу у одговору на Kовид-19 пренесу партнерским предузећима и организацијама у Северној Македонији и Албанији.

У свом обраћању, амбасадорка Републике Србије у Скопљу Невена Јовановић рекла је да је подршка коју су компаније из Србије пружиле партнерским компанијама из Северне Македоније и Албаније у оквиру ове иницијативе одличан пример како су идеје, на којима почива иницијатива Отворени Балкан, за веома кратко време добиле своју реализацију у пракси. „Осим што унапређује регионалну сарадњу, ова иницијатива отвара врата и за даље директно повезивање компанија из земаља учесница Отвореног Балкана“, додала је амбасадорка Јовановић.

Заменица сталног представника УНДП-а у Северној Македонији Сања Бојанић рекла је да УНДП подржава заједнички одговор земаља Западног Балкана на последице пандемије Kовид-19, како би им помогао да адекватно одговоре на тренутне изазове и изграде отпорност на ову и будуће кризе.

„Пандемија Kовид-19 подсетила нас је колико је регионална сарадња, попут иницијативе Отворени Балкан, важна за ефикасан одговор на овакве кризе. Република Србија је кроз званичну развојну помоћ, у оквиру ове иницијативе, обезбедила близу 200.000 долара за подршку Републици Северној Македонији и Републици Албанији да се брже опораве од социо-економских последица пандемије. Захваљујући овим средствима иноватори из Србије су пренели своја знања и експертизу партнерима у Северној Македонији и Албанији“, изјавио је помоћник генералног секретара Владе Републике Србије Данијел Николић.

Нола Исмајлоска, представница иницијативе Отворени Балкан истакла је да је регион показао да може сам да покрене нове активности које доприносе већој економској интеграцији, што је добро и за привреде и за грађане укључених земаља, као и за привлачење страних инвеститора. Исмајлоска је напоменула да се радује прикључивању нових чланица у иницијативу и проширењу сарадње, уз подршку УНДП-а, и у другим областима, попут културе, туризма, образовања.

Четири компаније из Србије помогле су партнерским компанијама у Северној Македонији да развију алгоритам за прецизније тумачење резултата тестирања на антитела на Ковид-19, веб и мобилну апликацију за приступ здравственим услугама на даљину, бесплатан дигитални алат за учење на даљину и дигитално решење за ефикасније управљање малим и средњим предузећима у области индустрије.

Две компаније из Србије омогућиле су да њихови партнери у Албанији уведу брзи антигенски тест за откривање коронавируса у раној фази инфекције и код асимптоматских пацијената, као и да развију дигиталну платформу за процену утицаја нових инвестиционих пројеката на животну средину и друштво.

Original Article