Скуп несврстаних земаља који се одржава у Београду поводом 60. годишњице тог прокрета, повећао је углед и ауторитет Србије у свету, изјавио је за Тањуг државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

Изразио је задовољство због добре организације скупа и додао да су сви министри спољних послова који су се обраћали имали само речи хвале за Србију и за начин како је организовала ову значајну манифестацију.

Како је рекао, то нас додатно уверава да ма колико нешто било тешко у организацији да се на крају исплати, јер доприноси повећану угледа и ауторитета Србије у међународној арени.

Старовић додаје да се у оквиру дводневног скупа одржава више стотина билатералних састанака.

Напоменуо је да је дипломатија делатност за коју је неопходан физички контакт и да је дипломатија због тога трпела у последњих годину и по дана, услед пандемије корона вируса.

Старовић је казао да је у Београд дошло више од 40 министара спољних послова и да су многи од њих једва чекали да се сретну са својим колегама са разних меридијана широм света и размене мишљење.

"То је и најважнија функција ове конференције, уз све остало што се тиче сећања и давања почасти оснивачима Покрета несврстаних земаља. Имамо прилику да у бројним билатералним сусретима како председника тако и других званичника поново потвридмо принципе наше спољне политике и да задобијемо подршку наших старих пријатеља, али и да стекнемо неке нове пријатеље које до сада нисмо имали", навео је он.

Додао је да је у току пауза, током које је планирано проширивање Парка пријатељства, садњом 60 нових стабала која симболизују 60 година покрета, а да ће конференција бити настављена од 16.45 сати обраћањем министара спољних послова.

Иѕвор: Тањуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)