Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Републике Кипар Деметриосом Теофилактуом.

У разговору је потврђено да су билатерални односи две државе засновани на чврстом пријатељству, узајамној солидарности и строгом поштовању међународног права, a саговорници су изразили недвосмислену и непрекидну подршку очувању суверенитета и територијалног интегритета обе државе.

Министар Селаковић пружио је снажну подршку преговарачким напорима Републике Кипар, који су усмерени на решавање кипарског проблема, уз очување територијалног интегритета и суверенитета Кипра.

Селаковић је истакао да Србија са великом забринутошћу прати скорашњи развој ситуације у области северног дела Републике Кипар.

„Република Србија, подржавајући суверенитет и територијални интегритет Кипра, сматра да све активности у области града Вароше могу да се спроводе само уз сагласност кипарских власти и уз поштовање међународног права и резолуција 550 и 789 Савета безбедности Уједињених нација“, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија изражава очекивање да се остали важни регионални чиниоци понашају у складу са основним принципима међународног права, како би се избегао раст тензија и погоршање безбедносне ситуације у региону.

„Република Србија и грађани Републике Србије, суочени са својим проблемима и потребом одбране сопствених националних интереса, сматрају дијалог за једини могући механизам мирног решавања спорова и указује на неопходност уздржавања од свих облика једностраних активности које директно угрожавају дијалог и могућност постизања решeња“, нагласио је Селаковић.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)