Амбасадор Републике Србије у Софији Жељко Јовић обишао је општине Видин и Враце током посете северозападном региону Бугарске.

На састанку са руководством Oпштине Видин, које су предводили заменици градоначелника, Светислав Корчев и Десислава Тодорова, приоритетно су размотрене теме у вези са будућим пројектима у оквиру прекограничне сарадње.

Саговорници су дискутовали о проблемима који су идентификовани у овој области у претходном периоду, као и о потенцијалним решењима када је у питању наредни српски партнер општине Видин.

Такође, и у овој општини је апострофирана потреба за убрзаним развојем путне инфраструктуре, која би додатно ојачала везе Видина са Неготином и Зајечаром, а чиме би се допринело преко потребном смањењу демографских проблема са обе стране границе.

Амбасадор Јовић је био гост Калина Каменова, градоначелника Враце, на свечаности поводом обележавања 146 година сећања на јуначку борбу Христа Ботева и његових сабораца, у покушају да извојују ослобођење од турске владавине.

Пријему је, у скупштини града, присуствовао председник Бугарске Румен Радев.

Амбасадор је са градоначелником Каменовим договорио максимално интензивирање контаката, како би се реализовало све што је у претходном периоду договорено, али је било одложено због пандемије вируса КОВИД-19.

Поред активног ангажмана на даљој реализацији прекограничних пројеката који су планирани са суседним српским општинама, поново је размотрена могућност да се Јавно предузеће Скијалишта Србије укључе као помоћ у конципирању развоја система ски лифтова на подручју Враце.Original Article