Амбасадор Републике Србије у Софији Жељко Јовић, написао је ауторски чланак, поводом Дана државности Републике Србије, који је објавио угледни лист, „Дипломатски спектрум“, у којем је изнео следеће:

Република Србија, српски народ и сви наши грађани, са поносом и великим пијететом 15. фебруара обележавају Дан државности Републике Србије. Тог дана ми се сећамо славних времена, времена патњи и мука, али и времена велике борбе, самоодрицања и примера снаге, јединства и јунаштва, примера како велике идеје и велики снови постају стварност, ако се искрено желе и ако се за њих бори без компромиса.

Сам Дан државности Србије установљен је у спомен на дан када је на народном скупу у месту Орашац, 1804. године, подигнут Први српски устанак, као реакција на тежак положај Срба под турском влашћу, а са снажном жељом за пуним ослобођењем. Српски народ је пре свега желео слободу, али је у тим моментима имао и јасну визију куда даље жели да иде и какву државу жели да направи. Од тог дана у Србији су уследили небројани важни кораци, чији циљ је био изградња нових државних институција, укидање феудализма и општи културни препород. Иначе, 15, фебруар се прославља и као Дан уставности Србије, у знак сећања на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и потврђен први Устав Кнежевине Србије, тзв. Сретењски устав, који је у том периоду био један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава у Европи, којим је у Србији и фактички и de jure укинут феудализам, а широм отворена врата људским правима и слободама.

Данас је Република Србија модерна држава, која је у својој спољној политици пре свега усмерена на добросуседство, регионалну сарадњу и стабилност, кроз континуиран политички дијалог и спремност на конструктивна и дугорочно одржива решења. Такође, наше трајно опредељење је и стални економски напредак, дигитализација и општа модернизација свих наших потенцијала. Као и 2020.г., и у другој години пандемије, која је у многим и развијенијим државама оставила разарајуће последице на све сегменте друштва, а посебно на економију, Србија је наставила да ниже победе. Одлучним и мудрим одлукама политичког вођства, стабилном и конкретном политиком, управо са оном јасном визијом као некад, куда и како желимо, наставили смо да градимо нашу инфраструктуру, која нас спаја и која ће нас спајати пре свега са нашим суседима, која ће нашој деци дати нову перспективу живота и рада. Ускоро очекујемо да деоница ауто пута који смо завршили до бугарске границе, буде повезана са бугарском деоницом ауто пута „Европа“, на улазу у Републику Бугарску, а недавно смо свечано обележили почетак радова на гасном Интерконектору између наше две државе, који ће нам омогућити још већу диверзификацију и толико жељен већи степен енергетске безбедности. Са друге стране, управо овим великим подухватима на најважнијим инфраструктурним пројектима, створен је снажан замајац српској привреди, који је довео до тога да Србија и у 2021. години буде међу првима у Европи па и еврозони, по укупном расту БДП од 7.5 %, али и да истовремено наш укупни јавни дуг буде испод оног који је предвиђен Уговором из Мастрихта.

У рату који смо водили и који још увек водимо са заједничким, невидљивим непријатељем читавог човечанства, Корона вирусом, успели смо да одбранимо нашу пре свега најстарију популацију, да помогнемо и другим државама у тој борби, да сачувамо економију, али и да још више унапредимо наш здравствени сектор. Поред континуиране подршке српским лекарима и медицинском особљу, која се манифестовала сталним повећањем плата као и правовременим једнократним финансијским додацима, изграђене су четири потпуно нове Ковид болнице, које су опремљене најмодернијом медицинском опремом. Надљудским напорима државног руководства, обезбеђене су вакцине пет произвођача, а посао у здравству добило је неколико хиљада младих лекара и медицинских сестара.

Србија данас, као некада давно, жели да буде пример како се у тешким временима може напред, дигнуте главе, у једну и недељиву, лепшу будућност, будућност којој ће се радовати пре свега наша деца и наши унуци.

Ову прилику користим да се посебно захвалим грађанима и институцијама Републике Бугарске, на отворености, разумевању и показаној спремности да и даље, још снажније и посвећеније, развијамо наше билатералне односе, наше партнерство, и да одлучно наставимо напред, са јасном жељом, са јасном визијом региона стабилности, мира и просперитета, на срећу и радост не само српског и бугарског, него и свих осталих народа који живе и који желе да живе на нашем прелепом Балкану.

Original Article