Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић присуствовао је церемонији обележавања Дана примирја у Првом светском рату, одржаној на Српском војничком гробљу у Софији.

Том приликом, амбасадор Јовић је присутнима захвалио што су на овај веома важан дан за Србију и српски народ дошли да одају почаст „свим српским жртвама и српским војницима, који су убијени и који су погинули у борби за слободу, за правду и за оне вредности на којима данас почива модерна Европа“.
Амбасадор је подсетио да је Србија у том периоду прошла кроз страшна ратна разарања и патње, те да је током рата животе изгубило 1.247.435 људи, односно 1/3 укупне популације, или око 62% мушке популације. Како је амбасадор даље навео, „управо то су разлози због којих Србија и српски народ одлично знају колика је цена слободе, као и какве су последице ратних разарања и патњи које рат собом носи“, те да је из тих разлога, Србија данас у потпуности посвећена миру, пријатељским и добросуседским односима.
Амбасадор Јовић је даље истакао да су управо српско војничко гробље, као и друга војничка гробља која се налазе у Софији (британско, француско, италијанско и немачко) одлична места да се не само овог дана, него и свих осталих дана у години присетимо ужаса рата и свих страдања које рат проузрокује. На данашњи дан, рекао је амбасадор, неопходно је да схватимо важност заједничког окупљања око једне кључне идеје, идеје решавања сукоба и свих наших неспоразума мирним путем.
Церемонији обележавања Дана примирја у Првом светском рату и полагању венаца присуствовали су највиши представници Војске Републике Бугарске, војни изасланици акредитовани у Бугарској, представници бугарског Министарства спољних послова и велики број чланова дипломатског кора и српских грађана који живе и раде у Бугарској.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)