Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић учествовао је на свештеничкој конференцији поводом обележавања 700 година од упокојења Светог краља Милутина, која је одржана у софијској Митрополији.

Конференцију је отворио епископ белоградчишки Поликарп, који је тим поводом прочитао обраћање Патријарха Неофита, истакавши да је први пут организована литија са моштима које су пренете централним улицама Софије.
Скупу се обратио и ставрофорни иконом Николај Георгиев, председник црквеног одбора Митрополије Свете Недеље, који је упознао присутне са историјом и путем моштију Светог Краља, и истакао да су мошти Светог Ивана Рилског и Светог краља Стефана Милутина једине мошти у Бугарској које су сачуване у целини, те да су мошти оба светитеља неко време биле у истом храму. Након тога, присутнима су се обратили протојереј Петар Славов из Митрополије и иконом Илијан Алексијев.
Амбасадор Србије Јовић је у свом обраћању подвукао кључне сегменте Милутиновог живота, са акцентом на његов карактер, особине и дела. Такође, указао је на значај српског Светог краља, као својеврсне споне између два народа и на могућност продубљивања наше свеукупне сарадње.
На крају конференцијe епископ Поликарп је пожелео, да благословом Светог краља Стефана Милутина „живимо у радости и миру и сваке године заједно, сложно, славимо његов спомен“.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)