Сећањем на велике жртве и самоодрицања српског народа у борби за слободу, поносни на своје славне претке, свесни свега онога сто су нам у наследство оставили, Амбасада Републике Србије у Софији је на пригодан начин обележила Дан државности Републике Србије.

Имајући у виду епидемиолошка ограничења у Републици Бугарској, овај највећи празник наше државе и народа и свих држављана Републике Србије, амбасадор Жељко Јовић и колектив Амбасаде обележили су без уобичајених званица.

Обележавању Дана државности присуствовала је и Анастасија Солаков, почасни конзул Републике Србије у Републици Бугарској са седиштем у Пловдиву, и Митко Солаков, кандидат за почасног конзула Републике Србије у Републици Бугарској са седиштем у Благоевграду.

Дан државности Републике Србије био је и одличан повод да се у бројним писменим обраћањима, како дипломатском кору, тако и институцијама државе пријема, још једном нагласи не само историјски контекст развоја српске државе, већ и то да је данас Република Србија модерна демократија, која поштује људска и мањинска права, слободе и различитости. Посебно је истакнуто да је Србија снажно опредељена за добросуседство и отворен дијалог и сарадњу, што је чини поузданим и пожељним партнером и у регионалним и у укупним међународним односима.

Такође, Србија је држава која већ неколико година има убрзан привредни раст, држава која својим инфраструктурним и другим пројектима, и јасном визијом куда и како жели да иде, утемељује једну нову реалност – реалност која јесте гаранција бољег живота и сигурне будуђности, пре свега, младих људи.

Original Article