Промотивни видео спот који осликава везе Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, креиран поводом великог јубилеја 140 година дипломатских односа биће приказиван данас током целог дана у срцу Менхетна, на једном од чувених великих видео екрана на Тајмс скверу.

Спот у трајању од 16 секунди у којем је акценат на Марини Абрамовић, једној од најзначајнијих уметника данашњице, која живи у Њујорку, а чији је само један перформанс у чувеном Музеју модерне уметности – МоМА видело више од 750.000 људи, биће приказиван свака три минута од подне до поноћи на Тамјс скверу, кога годишње посети најмање 50 милиона туриста због чега га називају и раскрсницом света.

Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић вечерас ће у Њујорку у част Марине Абрамовић и великог јубилеја 140 година дипломатских односа Београда и Вашингтона организовати пријем, на коме ће јој уручити златну медаљу за заслуге.

"Великој Марини Абрамовић свечано ћу, као изасланик председника Републике, уручити златну медаљу за заслуге. Ово одликовање јесте захвалност Србије нашој светски познатој уметници за представљање наше земље, као и за изузетне заслуге и резултате у области културе, а посебно у уметности перформанса”, нагласио је Ђурић.

Скупу ће приуствовати и велики број високих званичника америчке администрације, што, како је амбасадор рекао, представља посебну част за Србију као и само приказивање промотивног видео спота на Тајмс Скверу.

Kао важна спона између Београда и Њујорка у том споту, који ће бити приказиван на једном од два навећа билборда на Тајмс скверу, и то на углу Бродвеја и 43. улице, уз позив свима да посете Србију, припало је и националном авиопревознику Ер Србији.

Обележавање јубилеја у Њујорку биће најзначајнији догађај за Србију ове недеље, коју је Ђурић започео низом састанака са члановима Представничког дома у Kонгресу САД.

Централна прослава великог јубилеја у знак сећања на 1881. годину када су успостављени дипломатски односи двеју земаља потписивањем два споразума биће организована у Вашингтону у децембру.

Председник Србије Александар Вучић и амерички државни секретар Ентони Блинкен прошле недеље разменили су честитке поводом 140 година од потписивања Трговачког уговора и Kонзуларне конвенције између Србије и САД.

Поводом јубилеја Блинкен је навео да су САД срећне због обележавања 140 година дипломатских односа са Србијом.

“Наша два народа имају заједничку историју богату пријатељством и дубоким културним везама. Радујемо се изградњи још јачег партнерства у наредних 140 година", навео је Блинкен.

Председник Србије подсетио је да су званични дипломатски односи почели потписивањем Трговачког уговора и Kонзуларне конвенције.

“Вредности које смо тада делили чврсто нас везују и сада, надахњујући нас да радимо још ближе”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)