Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, данас је приликом потписивања уговора о донацији 30.000 антиковид вакцина Намибији са шефицом дипломатије те земље Нетумбо Нанди-Ндаитвом, поручио да наша земља намерава да настави учвршћивање политичке сарадње са Намибијом и другим државама афричког континента.

Та сарадња, према речима шефа српске дипломатије, и у будућности ће почивати на уважавању позиција Афричке уније о међународним питањима, као и поштовању независности, суверенитета, територијалне целовитости и принципа немешања у унутрашња питања других земаља.

„То је био и остао једини начин за успостављање и очување пријатељских односа међу државама и народима и зато Србија високо цени подршку коју у очувању свог јединства и интегритета добија од Намибије“, рекао је Селаковић.

Србија је, према његовим речима, спремна да на разне начине помогне својим пријатељима, и у овом тренутку је у изради модерни Закон о развојној и хуманитарној помоћи, који би требало да унапреди и учини ефикаснијом процедуре одобравања свих облика помоћи, пре свега земљама афричког континента.

„Свесни смо да развојна помоћ не може сама да реши бројне проблеме, али подржаћемо, у складу са својим економским могућностима, развојне и друге пројекте у вашој земљи, у складу са вашим приоритетима“, поручио је Селаковић.

Подсећајући да Србија и Намибија имају вишедеценијске пријатељске односе, Селаковић је рекао да, као и у кључним тренуцима антиколонијалне борбе, када су Београд и Југославија подржавали ослободилачке покрете афричких народа, Србија и данас настоји да помогне братском народу Намибије у тешким и изазовним временима.

„Са дивљењем смо пратили ослободилачку борбу намибијског народа на челу са његовим историјским вођом Самом Нуђомом и радовали се, као и други слободољубиви народи, када су, у победничком маршу, заувек сломљени ланци колонијализма. Иако су се непосредни изазови и проблеми са који се суочавамо у савременом свету донекле изменили, вредности и принципи на којима је била заснована наша сарадња и на којима је била утемељена племенита визија наших државника, актуелни су и сада, рекло би се, више него икада“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је и овом приликом најавио да ће у октобру у Београду, у сарадњи са Азербејџаном као актуелним председавајућем Покрета несврстаних, бити обележена 60. годишњица прве конференције несврстаних.

Намибија може много да научи од Србије по питању реформи

ВИНДХУК, 21. августа (Танјуг) – Министарка иностраних послова Намибије Нетумбо Нанди – Ндаитва похвалила је данас реформе које су спроведене у Србији, а које су, како је рекла, земљу која по економским параметрима пре седам година није стајала добро учиниле прогресивном и истакла да у том погледу имају много да науче од Србије.

Нанди – Ндаитва је, на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем након потписивања уговора о донацији Србије од 30.000 доза антиковид вакцина Намибији казала да само пре седам година у Србији економски показатељи нису били добри.

Истакла је да су реформе које су спроведене у нашој земљи довеле до прогреса.

То је оно што ми морамо да научимо из вашег искуства, казала је Нанди – Ндаитва обраћајући се министру Селаковићу.

Према њеним речима, пандемија вируса корона све је научила, између осталог, и томе да земље које нису у стању саме себе да прехране не могу бити сигурне да ће преживети катастрофе које тресу читав свет.

У том смислу, подсетила је да када је почела пандемија, границе су затворене, што је и подсетило све на то колико је важно да једна нација буде у стању сама себе да прехрани, јер се никада не зна колико дуго ће трајати криза.

Ми смо тада одлучили да преузмемо агресиван програм како бисмо побољшали нашу пољопривредну производњу. Планирамо да радимо са Србијом у том сектору који је веома критичан за нас, нагласила је Нанди – Ндаитва.

Навела је да би сарадња у области економије и привреде могла да буде још боља између две земље и истакла да ће Србија и Намибија наставити да раде на јачању сарадње у различитим областима укључујући трговину и инвестиције.

Као што знамо, кроз трговину и инвестиције можемо говорити о просперитету. У области трговине и инвестиција, планирамо и сарадњу бизнисмена и привредника који ће кроз ту сарадњу открити специфичне области у којима могу да сарађују, навела је министарка иностраних послова Намибије.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)