Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас отварању изложбе „Прва конференција шефова држава или влада несврстаних земаља“, која је постављена у Архиву Југославије.

Селаковић је поручио да изложени документи дају својеврстан приказ важних тренутака ступања Покрета несврстаних на светску политичку сцену и додао да ова изложба представља увод и најаву комеморативног скупа, 11. и 12. октобра, којим ће бити обележен јубилеј – 60 година од Београдске конференције Покрета несврстаних.

„Покрет несврстаних земаља је доприносио очувању мира и одбрани универзалних вредности и принципа садржаних у Повељи Уједињених нација, а Прве конференције несврстаних се сећамо као тренутка његовог рађања, када су потврђени принципи мирољубиве коегзистенције успостављени неколико година раније у Бандунгу“, рекао је министар.

Подсетио је да је Београдска конференција била суочена са бројним изазовима, с обзиром на то да је суочавање Истока и Запада за последицу имало догађаје попут подизања Берлинског зида и Кубанске кризе, а међународни мир је био доведен у питање војним интервенцијама на афричком и азијском континенту.

„Шефови држава и влада држава окупљени на конференцији у Београду политику мирољубиве коегзистенције видели су као једину алтернативу Хладном рату“, нагласио је шеф српске дипломатије додавши да су се присутни у Београду залагали за самоопредељење, независност, самосталан избор путева економског, културног и друштвеног развитка и инсистирали на одговорности и конструктивном приступу у светској политици.

Селаковић је указао и да су данас, 60 година касније, основне идеје покрета и даље актуелне, иако је свет суочен са бројним политичким, економским, социјалним и другим изазовима.

„Несврстане земље и данас деле много тога заједничког, оличеног у храбрости, поносу, човекољубивости и тежњи за слободним и мирним развојем. Србија је увек била и остаће искрен партнер свима који су спремни да поделе одговорност спровођења заједничке изградње стабилнијег, праведнијег и просперитетнијег света“, закључио је министар Селаковић.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)