Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас у Њујорку са министарком спољних послова Монголије Батсетсегом Батмунком, са којом је и потписао Споразум о трговинској и економској сарадњи Србије и Монголије.

Селаковић је поручио да је Србија отворена за унапређење политичког дијалога и укупне сарадње са Монголијом, с посебним акцентом на јачање наших економских односа.

Такође, разговарано је о даљем развоју културне, просветне и сарадње у другим областима. Селаковић је Монголији понудио учешће у програму „Свет у Србији“, којим наша земља стипендира држављане пријатељских земаља за студирање у Србији.

Министар је посебно захвалио Монголији на ставу по питању Косова и Метохије и подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету. Информисао је министарку из Монголије о тренутном стању на КиМ, истакавши посвећеност Србије дијалогу и миру и стабилности у региону.

Шеф српске дипломатије нагласио је позитивну агенду Србије, посвећену развоју целог региона и иницијативи „Отворени Балкан“ која економским користима може да релаксира политичке односе у региону.

Селаковић је упознао монголску колегиницу о економским успесима Србије у претходних седам година, који су дали основ за развој дигитализације, инфраструктуре и других области. Србија је, према речима министра, тако могла да уложи и у здравство, нарочито у изградњу болница и производњу вакцина против Ковида-19.

Шеф српске дипломатије изразио је наду да ће делегација Монголије у првој половини октобра бити присутна у Београду на скупу Покрета несврстаних земаља, поводом обележавања 60 година од одржавања Београдске конференције.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)