Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Њујорку са министарком иностраних послова Гане Ширли Бочвеј.

Саговорници су се осврнули на успешну сарадњу две земље из периода Покрета несврстаних и пријатељства председника Тита и Нкрумаха. Министар Селаковић је изразио задовољство и поручио да је од посебног значаја што ће Гану, као једну од држава оснивача ПНЗ, на скупу у нашем главном граду, поводом 60. годишњице одржавања Прве конференције Покрета несврстаних, представљати министарка Бочвеј.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Србија опредељена да јача свеукупне односе са Ганом и да би, у том смислу, подстицајне биле посете на високом и највишем нивоу, као и редовне политичке консултације два министарства на нивоу државних секретара.

Министар је најавио наставaк рада Амбасаде Србије у Гани, коју ће водити привремени отправник послова, наводећи да се његов долазак у Акру очекује крајем месеца.

Министар је рекао да Србија има интерес да развија економску и трговинску размену са Ганом, која је у време СФРЈ достизала 80 милиона долара годишње, истакавши да постоје потенцијали за сарадњу у области енергетике, пољопривреде, грађевинарства, информационих технологија, фармације.

Селаковић је навео и сарадњу у области високог образовања кроз програм стипендирања студената „Свет у Србији“, рекавши да је Србија удвостручила број стипендија за студенте из Гане и да очекујемо да ће наставити да се интересују и пријављују за студирање у нашој земљи.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)