Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са новоименованим министром спољних послова Гватемале Мариом Адолфом Букаром Флоресом.

Честитавши министру Букару на преузимању ове дужности, Селаковић је истакао да је Србија посвећена неговању пријатељства и јачању укупне сарадње са Гватемалом, посебно у светлу значајног јубилеја који ове године обележавамо – 140 година дипломатских односа.

Шеф српске дипломатије констатовао је да у претходном периоду дошло до интензивирања политичког дијалога и контаката на високом нивоу, али и указао да је неопходно радити на јачању економске сарадње.

Селаковић је издвојио пољопривреду, прерађивачку индустрију и туризам, као области у којима препознајемо потенцијал за сарадњу, али навео и да би било корисно организовање бизнис форума на којем би учествовали привредници две земље.

Осврнувши се на сарадњу у области образовања, Селаковић је изразио задовољство што се студенти из Гватемале пријављују за студирање у нашој земљи, посебно напоменувши да је ове године у оквиру програма „Свет у Србији“ опредељено више стипендија за студенте из ове земље.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио Гватемали на принципијелном ставу по питању Косова и Метохије и подршци коју нам та земља пружа у међународним организацијама.

Двојица министара разговарали су и о борби њихових земаља са вирусом корона, а Селаковић је пренео да је Србија спремна да, у оквирима својих могућности, упути помоћ Гватемали.

Original Article