Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Грчке у Београду Јоргосом Диакофотакисом.

Селаковић је поручио да Србија придаје велики значај пријатељству и билатералној сарадњи са Грчком, чему сведочи стратешко партнерство успостављено између наше две земље. Према речима министра, прилика за потврђивање таквих односа и наставак политичког дијалога биће и његова предстојећа званична посета Атини почетком наредне недеље.

Шеф српске дипломатије пренео је да очекује да ће, по смиривању епидемиолошке ситуације, у Београду бити одржан Четврти састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

Према његовим речима, Србија је заинтересована и за даље интензивирање дијалога са Грчком и у оквиру регионалне сарадње, где посебно место има трилатерални формат са Републиком Кипар.

Министар Селаковић је подвукао да је веома значајна подршка Грчке у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије и напорима за постизање трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, истакавши да оваква подршка пријатељске Грчке увек има посебан сентимент за нашу земљу и наш народ.

Селаковић је захвалио на континуираној подршци Грчке нашим европским интеграцијама, као и активној подршци те земље политици проширења ЕУ. У том смислу, министар је указао да сматрамо да што скорија интеграција свих земаља Југоисточне Европе у ЕУ представља једину реалну гаранцију за трајну и одрживу стабилизацију целог региона.

Када је у питању економска сарадња, Селаковић је рекао да очекујемо њено даље унапређење и још веће присуство грчких инвестиција на тржишту Србије.

Као области где постоји значајан потенцијал, Селаковић је указао на туризам, производњу хране, али и на заједничке пројекте у области енергетске и саобраћајне инфраструктуре као што је изградња брзе железнице Будимпешта-Београд-Солун-Пиреј.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)