Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, Република Србија одаје почаст жртвама Холокауста, позивајући на поштовање сећања на страдале током Другог светског рата.

Полазећи од моралне обавезе сваког друштва да на колективном и индивидуалном нивоу одржава сећање на жртве најстрашнијег злочина у 20. веку, Република Србија се противи порицању или искривљавању историјских чињеница о Холокаусту, и активно се залаже за сагледавање масовног страдања Јевреја у Другом светском рату као једног од највећих злочина у историји човечанства.

Република Србија је чланица Међународне алијансе за сећање на Холокауст (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) од 2011. године. Учешће у раду ове организације представља један од видова којим Република Србија настоји да допринесе изградњи културе сећања на жртве Холокауста, а тиме спречавању будућих злочина.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се 27. јануара, на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц. Установљен је Резолуцијом Генералне Скупштине Уједињених нација, усвојеном 2005. године.

Original Article