Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је вечерас да би у случају да Приштина прекрши мораторијум, који је део Вашингтонског споразума, Београд реаговао одмах и број земља које би преиспитале и повукле одлуку о призњану Косова био би далеко, далеко већи у односу на оне које би га признале.

Старовић је за ТВ Танјуг, упитан да прокоментарише наводе да је 10 земаља спремно да повуче признање ако би Приштина инцирала нова признања, подсетио да је у кампањи коју је Србија покренула 2017. године 18 земаља повукло одлуку о признавању независности.

"Постигнут је циљ у великој мери,110 земаља је било на страни Приштине, преко половине чланица УН. Успели смо да број смањимо за 18 и спустимо га испод кључног броја од 97", рекао је Старовић.

Србија је, како је нагласио, посвећена поштовању свих обавеза прихваћених на међународном плану, било Бриселског или Вашингтонског споразума – чији је кључни део двоструки мораторијум.

Подсетио је да то значи да ће Србија супсендовати активности на "отпризнавању" независности КиМ, а Приштина се суждржати од тражења подшке за чланство у међународним организацијама.

Државни секретар је нагласио да ће Србија до последњег слова и дана поштовати договор.

Додао је да смо се надали да, ако би постојала добра воља Приштине и међународне заједнице, тај меораторијум могао да буде продужен.

"Али такве воље нема у Приштини, али ако прекрше до 4. септембра или одлуче да га се не придржавају после, бићемо спремни за тако нешто", рекао је он и нагласио да не би могао да говори о земљама које би промениле став по питању призања косовске независности због посвећености споразуму потписаном у Вашингтону.

"Не могу да говорим о броју земаља које би можда могле да преиспитају погрешне одлуке, ако би ставари кренуле у том правцу који не желимо, број земља које би преиспитале и повуке било би далеко, далеко већи у односу на број држава које би можда одлучиле да признају независност Косова после толико година", рекао је он.

На питање да ли САД или ЕУ имају већи утицај на КИМ, Старовић каже да је сасвим јасно да је утицај САД далеко већи од утицаја ЕУ из више разлога, између осталог, и зато што је ЕУ перспектива Приштине и даље неизвесна.

ЕУ је изгубила велики део кредибилитета на западном Балкану, рекао је он и подсетио на Солун и Самит 2003. године када нам је дато обећање да ћемо постати чланице ЕУ.

"Али беба која је тада рођена данас има 18 година, а ми смо ту где јесмо. КиМ није добла ни визну леиберализацију и ако им је то обећано пре 10 година, а испунили су, морамо признати, 95 захтева", рекао је Старовић.

Додао је да нема бољег примера од Северне Македоније која је променила и име, а ту је где јесте.

"Нама замерају неусклађеност спољне политике са политком ЕУ, али мој одговор на све то је наравно да смо приврежени да проценат усклађености повећамо, али не тако што ћемо увести санкције Русији или осуђивати Кину због свега и свачега", рекао је Старовић.

Он је додао да је тешко објаснити грађанима зашто је то тако важно када видимо да је Северна Македонија своју политику ускладила 93 одсто, Црна Гора и Албанија 100 одсто, али им ни то не отвара врата ка пуноправном чланству ЕУ.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)