Посета председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија веома је важна за Србију, будући да се ради о централној држави у арапском свету, указао је данас државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић, додајући да односе две државе краси дубоко историјско пријатељство.

Старовић је подсетио да је од 1955. до 1987. године забележена укупно чак 31 председничка посета, што Јосипа Броза Тита Египту, али и председника Насера, Садата и Мубарака Београду.

"Нажалост, у претходних 35 година ниједан председник Египта није посетио Србију, а то се управо данас дешава", рекао је Старовић за Танјуг.

Старовић је прецизирао да ће у оквиру посете председника ал Сисија, бити потнисано чак 13 споразума и декларација из различитих области, као и да је део програма посете важан економски форум, који ће окупити више од 130 компанија из Египта и Србије.

"Налазимо се на узлазној путањи, али је неопходно да такав развој политичких односа, прати и економска сарадња и трговинска размена" рекао је Старовић и изразио уверење да ће крајњи резултат посете бити и унапређење економских односа и увећање трговинске робне и инвестиционе размене.

Старовић је рекао да се Египат налази у фази снажног економског и инвестиционог замаха, те да о томе најбоље говори интересовање свих великих и снажних европских и светских држава за интезивирањем сарадње са Каиром.

"Користимо наше дубоке историјске односе и наше пријатељство као одличну базу за све што желимо да изградимо у будућности, а потенцијали су и те како велики", оценио је Старовић.

Извор:Танјуг

Original Article