Сваки сусрет председника Србије Александра Вучућа са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом је веома важан, јер по природи ствари сва политичка питања на Балканском полуострву морају бити разматрана у интензивном политичком дијалогу Србије и Турске, као две две најзначајније државе на том простору, каже државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

"Веома је корисно интензивирање политичког дијалога званичне Анкаре и Београда и то може благотворно да се одрази на решавање крупних, важних политичких питања у нашем региону, било да је у питању БиХ или питање нормализације односа Београда и Приштине", рекао је Старовић за Танјуг уочи састанка председника Србије и Турске сутра у Истанбулу.

Старовић додаје да је, упркос чињеници да се позиције по много чему разликују, политички дијалог прави пут кроз који се може доћи до приближавања ставова и послати позитивне поруке региону и међународној заједници.

Он очекује да ће током радног доручка двојице председника, кроз два дана у Турској, доминирати важна политичка питања за које је неопходан констатан политички дијалог, као и економске теме.

Када је реч о Косову и Метохији, Старовић подсећа да су различити ставови Анкаре и Београда по том питању, али да је последњих неколико година дошло до благих позитивних корекција у деловању Турске.

Истиче да је за нас сада важно да обезбедимо подршку Турске процесу дијалога Београда и Приштине, кроз који би се дошло до обострано прихватљивог, компромисног и одрживог решења.

"Свесни смо да неког великог преокрета не може да буде, али би подршка процесу дијалога у овом моменту за нас била веома значајна", рекао је Старовић.

По питању БиХ, Старовић је додао да Турска има своје интересе у тој земљи, чије бошњачке политичке партије у Турској траже снажан политички ослонац, те да је то реалност која се мора имати у виду, али да је, у том смислу, драгоцено конструктивно постављање Турске и то што Анкара препознаје значај учешћа свих држава потписница Дејтонског споразума у политичком дијалогу о будућности БиХ.

"Спремни смо да позивитно одговоримо на све иницијативе које би дошле из саме БиХ, а које би подржала оба ентитета, сва три конститутивна народа и које би подразумевале директније укљчивање Хрватске и Србије, уколико до таквих иницијатива дође", рекао је Старовић.

Указао је да ће фокус разговора бити и на економији, будући да се бележи раст спољнотрговинске размене Србије и Турске, као и да је у Србији присутно све више турских инвестиција, које се реализују у најнеразвијениим подручјима Србије.

Коментаришући "згуснуту" агенду председника Вучића, који се овог месеца састаје са бројним званичницима, Старовић је рекао да долази до интензивирања одређених спољнополитичких процеса и да наш регион, Балкан у целини, али пре свега Западни Балкан, све више долази у центар пажње светске дипломатије.

"На нама је да, као и до сада, задржавамо озбиљан, конструктиван и проактиван приступ, да се позиционирамо као фактор стабиности у региону, као држава која пружа руку сарадње свим суседима, и која на кредибилан начин представља своје спољнополитчке приоритете и деловање свим најважнијим играчима у међународној арени. Уверен сам да ће деловање председника Вучића бити потпуно проактивно", рекао је Старовић.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)