Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да верује да ће одзив грађана на референдуму у недељу бити значајан и да ће грађани подржати измене Устава Србије, јер нам је свима у интересу да постоји већи степен независности, одговорности и ефикасности правосуђа.

Старовић је, гостујући на телевизији „Хепи“, изразио уверење да нико од нас не жели да живи у држави у којој извршна власт диктира како ће правосуђе функционисати.

Државни секретар је навео да верује да већина грађана схвата колико је важно независно правосуђе и да ће у недељу отићи на биралишта и подржати промене Устава Србије које је подражала и двотрећинска већина у Народној скупштини.

Он је нагласио да је важно да партиципација грађана буде значајна, јер су грађани носиоци суверенитета и на њима је да доносе коначне одлуке о крупним политичким питањима, и напоменуо да је гласање омогућено и нашим грађанима у дијаспори.

Старовић је навео да излазност на референдуму вероватно неће бити толико велика као излазност на парламентарним и председничким изборима, али да верује да ће значајан број грађана изласком на референдум и подршком уставним променама показати и одговорност према држави и друштву.

Kако је објаснио, измене Устава Србије се односе искључиво на сегмент правосуђа, на промену процедуре избора носилаца правосудних функција.

Старовић је рекао да поједини неодговорни политички актери шаљу поруку да је излазак на референдум питање за или против актуелне власти, што нема везе са истином.

“Референдум нема никаве везе да ли неко подржава једну, други или трећу опцију, него да ли грађани желе да имају ефикасно и независно правосуђе и да ли подржавају пут ка ЕУ. Сигуран сам да ће већина грађана подржати промене Устава”, рекао је Старовић.

Осврнуо се и на, како је рекао, манипулације да ће уставним изменама бити промењена преамбула и да ћемо се одрећи Kосова и Метофије, наводећи да је то далеко од истине.

„Не мења се нити једно слово преамбуле. Неће бити предмет промене ништа што се тиче нашег територијалног интегритета и суверенитета. Јако је битно да те манипулације и на овај начин одбацимо”, рекао је Старовић, и додао да они који на такав начин манипулишу врло добро знају шта је предмет промене Устава, али свесно одлучују да обмањују грађане.

Старовић је рекао да не разуме већи део критика од оних који се начелно залажу за пут Србије ка ЕУ, а у исто време позивају или на бојкот референдума или на гласање против промене Устава.

Према његовим речима, ЕУ нам ништа не диктира, али ако желимо да наставимо пут ка ЕУ, ако смо се обавезали на пакет реформи, сада је на дневном реду промена Устава која би озбезбедила већи степен независности правосуђа.

На питање шта би се догодило у случају неуспеха у промени Устава, Старовић је навео би европски пут Србије био заустављен на дуже време.

Старовић је рекао да је Србија рекордер у региону по привлачењу страних директих инвестиција које су достигле 3,9 милијарди евра и да је највише инвестиција из Немачке, а да је прогрес на европском путу директно повезан са оним сто се перципира као политичка стабилност и извесност, као и да велики број страних инвеститора при доношењу одлука и те како гледа где се Србија налази на европском путу.

“Имали бисмо великих проблема са привлачењем страних директних инвестиција”, рекао је Старовић и додао да би се то одразило на нашу фискалну стабилност и тешко бисмо могли да говоримо о расту плата и пензија.

Original Article