Република Србија донирала је афричким земљама вакцине против вируса корона вођена пре свега хуманитарним разлозима и њени мотиви су јасни и исправни, тако да су лицемерне оптужбе из Приштине да Београд то ради у замену за непризнавање такозваног „Kосова“, изјавио је данас државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

„Вођени смо пре свега хуманитарним разлозима и ружно је и лицемерно када стижу такве оптужбе из Приштине, када знамо да је Приштина у претходним месецима спречава дистрибуцију вакцина на територији KиМ од стране наших здравствених власти, да су упадали са полицијом у Дом здравља у Штрпцу, да су чак уништавали одређене ПЦР тестове и вакцине које смо ми испоручивали. Мислим да је то апсолутно некоректно. Наши мотиви су јасни и исправни“, рекао је Старовић за „Јуроњуз Србија“.

Нагласио је да је друга ствар то што већина тих држава афричког континента представљају традиционалне пријатеље Србије и што је то свакако утицало на чињеницу да се нису одлучивали на тај потез да признају једнострано проглашену независност наше јужне покрајине.

„Сасвим сам сигуран да је тај њихов став заснован на принципима и нема везе с тим да ли ће сада добити неку врсту хуманитарне помоћи од Србије или не“, нагласио је Старовић.

Старовић каже да су званичници афричких земаља захвални на донацији и истакао да се министар Селаковић током посете државама афричког континента сусрео са четири председника, као и са својим афричким колегама, и наводи да то показује једну меру поштовања које те државе исказују према Србији и колико високо цене овај гест Србије у вези са донацијама вакцина.

Додао је да су прве вакцине дониране и Ирану и Тунису и да се неким државама управо ових дана испоручују.

„Kада све то саберемо ближимо се бројки од милион доза вакцина које представљају меру солидарности Србије. То свакако није мало“, каже Старовић.

Нагласио је да то што Србија донира вакцине афричким државама и на Блиском Истоку ни на који начин не угрожава имунизацију грађана Србије, и навео да је програм донирања усклађен са динамиком набавке вакцина и да вакцина ни у једном моменту неће недостајати.

Подсетио је да је Србија државама региона донирала више од 200.000 доза вакцина, да је 200.000 грађана из региона долазило да приме у Србији бесплатну вакцину и да је то онда бројка већа од 400.000, а да је Чешкој донирано 100.0000 доза цепива.

Поводом ситуације у Авганистану, Старовић је рекао да се Министарству од момента ескалације кризе у Авганистану јавило троје држављана Србије са молбом да им помогнемо у евакуацију.

„Сво троје наших држављана који су се пријавили до сада је евакуисано, двојица су се већ вратила у Србију преко Узбекистана. Милка Дамјановић се тренутно налази у Kазахстану и има слободу да настави свој пут било до неке европске дражаве или ка Србији. Постоје индиције да има још наших држављана у Авганистану, али нас они до сада нису контактирали. Ради се вероватно о људима који имају двојно држављанство. Уколико се буду у наредним данима нама обратили, свакако да ћемо им пружити помоћ на исти начин као и у случају евакуације троје држављана Србије“, каже Старовић.

На питање шта значи за Србију потписивање изјаве о мирном напуштању Авганистана и да ли је било притиска да Србија то потпише, Старовић је рекао да се не ради ни о каквим притисцима, него о изјави коју су припремиле САД и понудиле свим својим пратнерима у међународној заједници.

„Ми смо ту изјаву примили, размотрили и одлучили да јој се придружимо. То је нека врста политичке декларације која говори о потреби једне мирне транзиције у Авганистану, формирању неке инклузивне администрације, о потреби да се омогући евакуација страних држављана“, навео је Старовић.

Нагласио је да у тој изјави нема ништа спорно, а поводом разних спекулација у јавности, рекао је да нити су Американци тражили од нас да примамо избеглице из Авганистана, нити смо се ми сами понудили, као што су то учиниле неке државе и територије.

Навео је да Србија ни на који начин није била део интервенције у Авганистану претходних 20 година, нити део војних експедиција, нити је имала цивилно присуство у Авганистану.

„С друге стране, Србија је и те како показала висок ниво одговорности када говоримо о мигрантским таласима које смо имали у претходним годинама, пре свега у 2015. и 2016. и препозната је у међународној заједници као држава која је дала огроман допринос процесу управљања миграцијама“, рекао је Старовић и додао да је кроз Србију на балканској рути прошло више од милион људи, да су они били збирнути, а да није било угрожавања безбедности наших грађана.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)