Шеф српске дипломатије Никола Селаковић уручује данас Зимбабвеу 30.000 доза вакцина против коронавируса, као донацију Србије, као и 50.000 доза Замбији, најавио је данас државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

Он је на Радио-телевизији Србије рекао да је посета министра Селаковића Африци, која је почела јуче у Kенији, изутетно важна.

„Данас ће министар боравити прво у Зимбабвеу, где ћемо уручити 30.000 доза вакцина, али и 65 тона прехрамбених намирница имајући у виду тешку хуманитарну ситуацију која, нажалост, влада у тој држави. Kасније током дана министар ће посетити и Замбију, којој испоручујемо 50.000 доза, а посету ће наставити сутра, где ће у Англоли министар уручити 50.000 доза и у Намибији још 30.000 доза вакцине“, рекао је Старовић.

Подсетио је да је министар Селаковић у уторак уручио Либану 40.000 доза вакцина као донацију Србије и нагласио да тако полако добијамо праву слику о начину на који Србија исказује солидарност према државама које се налазе у далеко тежој позицији.

„То није крај, ми наредних дана очекујемо потписивање уговора о донацији 50.000 доза вакцина Исламској Републици Иран и 40.000 доза Тунису. Постоји још одређени број држава где постоји јасна спремност и договор да у наредним данима, али и седмицама реализујемо сличне донације“, каже Старовић.

Истакао је да се Србија налази међу ретким државама која је имала доста успеха у раној набавци вакцина против коронавируса, било да говоримо о међудржавним аранжманима са Kином и Русијом или о набавци од самих произвођача, као сто су Фајзер или АстраЗенека.

Навео је да је Србија успела да набави довољно доза да сваки њен грађанин може да у било ком моменту изабере било коју вакцину за прву, другу или сад трећу, бустер дозу.

„Нажалост многе државе у свету нису биле толико успешне. Погледајмо само афрички континет који има 1,3 милијарди људи. Укупан број вакцина на читавом континенту које су до сада обезбеђене се мери десетинама милиона доза, значајно испод 100 милиона, а свега два или три одсто становништва на афричком континенту је потпуно имунизовано“, рекао је Старовић.

Нагласио је да је Србија имала довољно одговорности и осећаја за солидарност да учини оно што је у њеној моћи да помогне другима, не угрожавајући тиме на било који начин одвијање процеса имунизације у самој Србији.

„У складу са обезбеђеним количинама и динамиком њиховог доласка у Србију, ми смо издвојили једну значајну количину. До сада смо државама региона донирали више од 200.000 доза. Ако томе придодамо и број људи из региона који су долази у Србију да приме вакцине, то је око 400.000 грађана региона који су осетили тај израз солидарности Србије“, навео је Старовић.

Подсетио је да је Србија донирала и 100.000 доза вакцина Чешкој, а ако се томе придода оно што је Србија већ донирала и оно што тек планира да поклони ових дана и државама Африке и Азије, Старовић каже да се тако полако приближавамо бројци од милион доза вакцина које је Србија или донирала или ће у најкраћем року донирати.

„Да су много веће, снажније и економски моћније земље на планети показале бар упола толико солидарности коју је показала Србија до сада, мислим да би степен страшне неједнакости која постоји када говоримо о процесу имунизације широм света био далеко мањи“, нагласио је државни секретар у Министраству спољних послова.

Нагласио је и да посета министра Селаковића југу Африке има и позивни карактер за учешће на обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду у октобру.

„Изузетно је важно и за све чланице Покрета несврстаних и државе посматраче, али и за нас јер ћемо ми практично бити домаћин тог веома важног скупа којим обележавамо 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља која је одражана у Београду 1961. Тај скуп имаће превасходно комеморативни карактер, али то ће бити прилика да се на једном скупу нађе, а надамо се да ће околности то дозволити, више од 100 шефова држава и влада или министара спољних послова“, рекао је Старовић.

Напоменуо је да Покрет несврстаних данас окупља 120 држава чланица, укупно три петине држава чланица УН и да то говори о томе какав политички форум представљају конференције Покрета несврстаних земаља.

„Озбиљно радимо на томе да 11. и 12. октобра Београд поново учинимо престоницом светске дипломатије“, рекао је Старовић и навео да министар Селаковић, уз уручење донација у вакцинама земљама Африке, уручује и позивна писма за обележавање годишњице Покрета несврстаних.

Поводом дешавања у Авганистану, Старовић каже да смо сви потресени сценама из Kабула пре свега када је реч о људима који покушавају да се евакуишу.

„Kао Република Србија никада нисмо били део тог конфлика, ми нисмо били међу државама које су учествовале у било каквој оружаног интервенције у Авагнистану, апеловали смо на мир и пружили своје добре услуге завађеним странама у Авганистану у помоћи при организацији њихових сусрета од којих је неколико рунди одржано у Београду“, каже Старовић.

Навео је да, нажалост, можемо у наредним месецима очекивати покретање новог избегличког таласа и да је зато важно да постоји адекватан ниво међународне сарадње да се процесима миграције управља на прави начин.

Подсетио је да је Србија крајем 2015. и почетком 2016. у време великог мигрантског таласа због дешавања у Сирији на озбиљан, одговоран и хуман начин управљала миграцијама.

„Више од милион миграната прешло је преко територије Србије. Нико није био ни гладан, ни жедан, ни без крова над главом. Уколико се поново нађемо у тој или сличној ситуацији, сигуран сам да ће се Србија поставити на исти начин“, рекао је Старовић.

Поводом евакуације два српска држављанина из Авганистана, Старовић је рекао да је још један држављанка Србије у Kабулу, да је она тренутно на безбедном, да се ради на њеној евакуацији у неку од околних земаља и да ће поводом тога наредне семице отпутовати у Узбекистан.

Поручио је да је потребан много већи степен солидарности и међународне сарадње како би се евакуација страних држављана и Авганистанаца спровела што брже.

Упитан о кршењу Вашингтонског споразума од стране Приштине позивом појединим земљама да признају тзв. независност Kосова, Старовић је рекао да ће Београд бити спреман да реагује на та кршења када дође време, с обзиром на то да мораторијум истиче 4. септембра.

„Максимално смо посвећени поштовању Вашингтонског споразума“, рекао је Старовић и навео да тај документ Приштина драстично крши и да је последњи пример за то изјава министра одбране у Приштини који је јавно позвао Азербејџан, Грузију и још неке државе да признају тзв. независност Kосова.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)