Државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић изјавио је да Србија придаје велику пажњу питању слободе медија, што се може видети и по њеним напорима да институционализује сарадњу државних тела и медијског сектора у раду на савладавању изазова на том пољу.

Старовић је данас, на министарском састанку Треће глобалне конференције о слободи медија, која се ове године одржава у Талину под покровитељством естонског Министарства иностраних послова, путем видео-линка представио ставове Србије и њене напоре да се позабави најконкретнијим примерима и практичним решењима.

„Намера нам је да уведемо конкретне мере које ће помоћи конкретним људима у овом осетљивом сектору. Обезбеђивање услова за безбедан рад новинара, стварање оптималне климе за слободу медија сматрамо важним из још једног разлога – тиме доприносимо и стварању одговорних медија,“ рекао је државни секретар.

Старовић је скренуо пажњу на још једно важно питање везано за слободу речи – да би уз њу, неизоставно, морала да иде и одговорност за изговорено, додавши да нас је пандемија освестила колика је одговорност за изговорену реч.

„Стога и сматрамо да, поред стварања услова за слободу медија, морамо, као држава, радити и на стварању услова за најсврсисходнију конзумацију садржаја – морамо помоћи грађанима и оспособити их да у мору информација нађу оне које су најпоузданије и, што је можда још важније, да препознају оне које нису поуздане,“ закључио је државни секретар Старовић.

Original Article