Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да писмо 16 конгресмена упућено председнику САД Џозефу Бајдену, у ком апелују да се интензивира сарадња са Србијом, говори о капацитетима које смо успели да подигнемо, а све у складу са спољном политиком коју је осмислио председник Александар Вучић.

Старовић је, гостујући на телевизији „Пинк“, рекао да је то велика заслуга нашег амбасадора у САД Марка Ђурића, који је за свега годину и по дана колико је на тој одговорној функцији успео да фактички удвостручи број чланова Српског кокуса у америчком Kонгресу, а да је писмо један од опипљивих резултата и да је све то на линији спољне политике коју је осмислио председник Александар Вучић.

„Сетимо се јесенас колико се буке дигло око тога што смо имали једно антисрпско инторнирано писмо које је потписало седам чланова америчког Kонгреса, ангажованих од стране одређених проалбанских лобиста. Ми сад имамо чак 16 чланова америчког Kонгреса, писмо које је двопартијско, а свако ко зна како функциниоше политички систем у Америци, зна колико је важан двопартијски приступ“, навео је Старовић.

Поводом недавне посете специјалног америчког изасланика за западни Балкан Габријела Ескобара и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, Старовић је рекао да не гаји велика очекивања од резултата њихове турнеје.

„Не сумњам у намере и Ескобара и Лајчака да некако дође до одблокирања процеса дијалога. Међутим, оно што је сада суштински проблем јесте у њиховим капацитетима, односно механизмима које желе да активирају, а који им свакако стоје на располагању. У оваквим околностима, када имамо једно веома јасно и децидно одбијање суштинског напретка у процесу дијалога од стране привремених институција самоуправе у Приштини и Аљбина Kуртија неопходно је активирати некакве озбиљније механизме притиска“, сматра Старовић.

Он је, међутим, навео да, нажалост, не види још увек довољно добре воље да се некакве озбиљније мере према приштинској администрацији споведу, што не значи да тога можда неће бити и нагласио да је на нама да наставимо да пројектујемо имиџ једне озбиљне и кредибилне, одговорне и предвидиве преговарачке стране.

Он је напоменуо да тренутно у Приштини имамо гарнитуру која је најмање наклоњена дијалогу и да постоје најмање могућности да заиста дође до суштинског напретка, докле год они седе на тим позицијама у привременим институцијама самоуправе.

„Чини ми се да нам је хоризонт амбиција, свима који су укључени у процес дијалога, у 2022. прилично узак. У таквим околностима, када су мале перспективе и шансе за суштински напредак у дијалогу, јако је важно да очувамо мир и стабилност и да све поруке које буду ишле из правца међународне заједнице и њеног западног дела према Приштини иду у правцу тога да се они обесхрабре у смислу покушаја некаквих нових једностраних потеза и нове ескалације на терену “, рекао је Старовић.

На питање о споразуму Тиране и Приштине о заједничкој административно-територијалној целини, Старовић је рекао да је пројекат стварања „велике Албаније“ угаони каман идеологије албанског национализма и да је та идеја пристуна готово век и по.

„То се негде у суштини ни не крије. Kада погледате и програм Самоопредељења које предводи привремене институције самоуправе у Приштини, то јесте део онога што представља њихове тежње“, казао је Старовић.

Државни секретар је навео да не верује у то да стварање „велике Албаније“ има пуну подршку Запада, јер ни они то не желе, али да допуштају да се ти кораци одвијају.

„ Уколико би једног дана, не дај боже, тзв. Kосово стекло пуни међународно правни капацитет и постало чланица УН, а то наравно нећемо дозволити, не постоији ниједан механизам који би могао да спречи то тзв. уједињење, односно формирање велике Албаније. Нико не може да нам прода ту причу да је некакво независно Kосово мање лоше решење или некаква мера компримиса у односу на ту тзв. велику Албанију. Прозрели смо ту игру и нећемо дозволити да нас у њу увуку“, навео је Старовић.

Original Article