Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да ће теме разговора током сутрашње посете немачког канцелара Олафа Шолца Београду бити економска сарадња, придруживање Србије ЕУ, али и питање Kосова и Метохије која је велика тема о којој имамо суштинско и озбиљно неслагање.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да ће сутрашњи дан бити динамичан не само у Србији већ и у читавом региону и да ће посета немачког канцелара Београду бити од веома великог значаја, да неће бити временски дугачка, али да ће бити веома садржајна, као и да ће најважнији сусрети бити са председником Србије Александром Вучићем.

Старовић је нагласио да ће најзаступљеније теме током сутрашњих састанка бити пре свега економија и економска срадња, област сарадње у којој смо веома успешни јер је Немачка наш спољнотрговински партнер број један и из те државе долази највише страних директних инвестиција.

„Имајући у виду значај економске сарадње, логично је да нам је и политичка сарадња од све веће важности“, рекао је Старовић.
Државни секретар је навео да је велика тема о којој имамо суштинско и озбиљно неслагање питање Kосова и Метохије и додао да гаји умерени оптимизам и наду да ћемо наћи најмањи заједнички иминетељ који се своди на заједничко виђење о томе да је потребно очувати мир и стабилност на Балканском полуострву упркос различитим политичким визијама или виђењима.
„Верујем да је могуће ту врсту консензуса постићи и са канцеларом Шолцом и да ће то бити озбиљна тема сутрашњих разговора“, казао је Старовић.

Kако је навео, очекује да ће канцелар Шолц поновити да је потребно да се Србија придружи режиму санкција према Русији, али да верује да ће Шолцу бити разумљив аргумент да је сасвим сигурно да би еветуално завођење санкција Русији далеко више штете нанело Србији него Русији.
„Сам канцелар Шолц је пре извесног времена, говорећи о санкцијама које Немачка са партнерима из ЕУ заводи Русији, рекао да санкције морају бити озбиљне и жестоке, али да не смеју нанети више штете Немачкој него Русији. Ми тај аргумент можемо да разумемо али се надамо да може бити примењен и на наш случај“, рекао је Старовић.

Према његовим речима, наш став је ту јасан, принципијелан и дефинисан је закључцима Савета за националну безбедност од 25. фебруара којих се чврсто држимо.
Старовић је нагласио да је међу универзалним принципима и вредностима којих се чврсто држимо најважнији поштовање територијалног интегритета међународно признатих држава, а друго су витални национални интереси Србије, међу којима је заштита нашег територијалног интегитета, али и обезбеђивање бољег живота за све грађане.
„Пут ка томе води преко чланства у ЕУ“, додао је Старовић.

Државни секретар је навео да после посете Београду канцелар Шолц одлази у Приштину, где се очекују такође суштински разговори.
Kако је навео, није тајна да је Немачка, нажалост, један од главних међународних спонзора приштинске администарције, да је подржала најновије кршење Бриселског и Вашингтонског споразума од стране Приштине и њихову кандидатуру за чланство у Савету Европе.

„Надамо се да ћемо наћи заједничку тачку са немачком администрацијом која ће значити њихову приврженост стабилности и миру на Балкснаком полуострву и да ће порука која ће бити пренета Аљбину Kуртију бити да се ипак уздржи од једностраних потеза који су обележили манадат његове друге владе и да ћемо сви схватити да нам је мир преко потребан. Друга порука за коју верујем да ће канцелар Шолц упутити Kуртију јесте да је, без обзира колико нам био важан правно обавезујући споразум, апсолутно немогуће да прихватамо нове обавезе на себе све док Приштина не испуни оно на шта се обавезала Бриселским споразумом из 2013. године“, навео је Старовић и навео да се то односи на Зајединцу српских општина.

Он је рекао да се нада да ће те принципијелне поруке бити пропраћене конкретним активостима и притисцима на Kуртијеву администрацију у Приштини.

Старовић каже да, за разлику од предедника Вучића који веома често говори о потреби за компромисом, сведочимо већ дуги низ година, поготово у последњих годину и по дана, да не постоји апсолутно никава спремност за компромисом од стране Приштине.

Original Article