Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић предводио је делегацију Србије на данашњем састанку политичких директора министарстава спољних послова и одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5) који је одржан у Будви.

У свом обраћању, државни секретар истакао је да је за Србију од кључног значаја очување мира и стабилности у региону, нагласивши да се наша земља залаже да се путем дијалога решавају сва отворена питања. Такође, Старовић је указао на значај регионалне сарадње, посебно напоменувши иницијативу „Отворени Балкан“, која је, како је навео, најбољи пут за превазилажење проблема у региону.

Државни секретар је пренео да Србија, као војно неутрална држава, остаје опредељена за развој партнерске сарадње са НАТО у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону.

Старовић је као посебно значајан сегмент сарадње Србије и НАТО истакао дијалог о ситуацији на Косову и Метохији, те пренео очекивања да ће међународне снаге КФОР задржати статусно неутрално и непристрасно постављање и проактивно деловање у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.

Државни секретар изразио је забринутост и дубоко жаљење због дешавања у Украјини, преневши спремност Србије да пружи сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву.

На овом састанку у саставу делегације Србије били су и помоћница министра спољних послова за безбедносну политику Дијана Иванчић и в.д. помоћника министра одбране Предраг Бандић.

Америчко-јадранска повеља (А5) је повеља о партнерству између САД, Албаније, Хрватске, Македоније, БиХ и Црне Горе, а наша земља на састанцима учествује у својству посматрача.

Original Article