Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић учествовао је данас на панелу посвећеном регионалној сарадњи Централне и Југоисточне Европе, одржаног у оквиру 11. Београдског безбедносног форума.

Старовић је оценио да је последње време веома изазовно, обзиром да се цео свет бори са пандемијом корона вируса.

Државни секретар рекао је да је Србија била солидарна и донирала велику количину вакница комшијама и омогућила грађанима суседних земаља да се вакцинишу у нашој земљи. Такође, указао је да је наша земља донирала 100.000 вакцина Чешкој Републици, а да смо потом донирали одређену количину вакцина земљама Африке и Азије.

Старовић је истакао да је овим гестом послата позитивна порука са Балкана, порука пријатељства и солидарности.

Према речима Старовића, Србија је опредељена и води такви регионалну политику с циљем да покаже да је најважнија спона Балкана и Централне Европе.

Говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“, Старовић је рекао да у њој тренутно учествују три земље, али да је уверен да ће се иницијати ускоро придружити још држава.

Старовић је истакао да инцијатива „Отворени Балкан“ није у колизији са „Берлинским процесом“, нагласивши да су и Србија и Северна Македонија и Албанија веома посвећене "Берлинском процесу" и формирању заједничког регионалног тржишта.

Старовић је дао аналогију иницијатива „Отворени Балкан“ и „Берлински процес“ са системом концентричних кругова, указавши да је слично и у самој ЕУ и чињеници да постоје земље чланице које још увек нису у еврозони и шенген систему.

Државни секретар је нагласио да иницијатива „Отворени Балкан“ добија јасну подршку од САД и земаља Централне Европе, истакавши да је драгоцена подршка коју добијамо од Вишеградске групе.

„Циљ иницијативе је да имамо заједничко тржиште рада и желимо да укинемо границе између наших земаља, јер да су границе добре за економију онда би их имала и ЕУ“, закључио је Старовић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)