Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић изјавио је да верује да ће грађани показати адекватан ниво и озбиљности и одговорности и да ће на рефендуму у недељу подржати промене Устава Србије.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да верује да су грађани имали прилику претходних недеља да добију исправу и прецизну инфомацију о томе шта представља предмет промена Устава и да већина грађана неће насести на бројне покушаје манипулација које су такође присутне у нашој јавности.

“Сасвим је јасно да се ради о изменама искључиво у сегменту правосуђа, да нема говора о било каквим промена када говоримо о третману наше јужне покрајине Kосово и Метохија, да се ниједно слово преамбуле неће променити и да је битно да се у овом моменту приступи изменама које се тичу измене избора носилаца правосудних функција како би наше правосуђе остварило виши степен независности и самим тим и одговорности и ефикасности”, рекао је Старовић.

Државни секеретар је изразио жаљење што имамо покушаје манипулација и што неки веома неодговорни политичари у Србији позивају да се референдум или бојкотује или да се гласа против.

Према његовим речима, у исто време ради се о људима који су заговорници процеса европских интеграција, чак на неки начин покушавају да монополизују ту тему, што није компатибилно и не иде једно са другим.

Нагласио је да измене Устава свакако нису диктат ЕУ, али да представљају део наше европске агенде и да је то нешто на шта смо се сами обавезали у нашим акционим плановима када смо пројектовали кораке у правцу пуноправног чланства у ЕУ.

“Бојим се да, уколико неким случајем овај референдум не би прошао, а неће се то наравно десити, да би наш процес приступања ЕУ био у озбиљној кризи, изгубили бисмо у најмању руку неколико година и зато нико разуман не би требало да прижељкује такав исход”, рекао је Старовић и навео да је сигуран да ће грађани у недељу подржати измене Устава јер схватају да је то веома важно како би наша држава и правосудни систем функционисали на прави начин.

Поводом посете министра спољних послова Николе Селаковића Чикагу, где је провео Божић са припадницима српске дијаспоре, Старовић је рекао да је то била веома важна и успешна посета и да је српка дијаспора у том граду огроман ресурс и у политичком и у економском смислу, који се може ставити у функцију развоја Србије и заштите наших политичких интереса.

“Економски потенцијали су несумњиво велики, многи припадници нашег народа баве се озбиљним бизнисом, веома су угледни. Чикаго је тврђава Демократске партије, то је такође нешто што можемо ставити у функцију заштите наши политичких интереса”, рекао је Старовић.

На питање о сутрашњој посети председника Александра Вучића Прибоју, Старовић је навео да је прихватање позива да дође у тај град показује да председник не бежи од тога да преузме одговорност за све оне ситуације које утичу на наш друштвени и политички живот и да ће на директан начин дати свој лични допринос да се тензије спусте и да сви добију исправне поруке да сви наши грађани имају једнака права и могу да осећају Србију својом домовином.

“Једна група полицијаца ван дужности певала је песме које су апсолутно непримерене, представљају озбиљну увреду према Бошњацима”, рекао је Старовић и нагласио да полицијаци морају имати висок степен одговорности према униформи коју носе, чак и ван дужности и да се на сваком месту морају понашати достојно, у складу са овлашћењима која имају.

На питање о негативним коментарима из Сарајева на обележавање 30 година постојања Републике Српске, Старовић је рекао да га то прилично забрињава јер у таквим порукама провејава озбиљна количина мржње не само према Републици Српској, него и према српском народу и да би било много корисније да спусте лопту и врате се дијалогу.

Поводом судског поступка против Новака Ђоковића у Аустралији, Старовић је навео да нас је све обрадовала вест из Мелбурна да је суд прогласио валидном визу српског тенисера.

“Имали смо веру да ће аустралијско правосуђе бити на висини задатак, да ће утврдити да је третман Ђоковића који је имао од извршне власти у Аустралији био непримерен и дискриминаторски”, рекао је Старовић и додао да му се није свидео ни неправедан третман који је Ђоковић имао у западним медијима.

Original Article