Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић одржао је у студентима међународних односа Универзитета у Ослу предавање „Спољна политика Републике Србије и питање Косова Метохије“.

Старовић је упознао студенте са историјским, географским и геостратешким положајем Србије, а представивши некадашњи положај Србије у оквиру СФРЈ, објаснио је хронологију политичких дешавања на овим просторима током деведесетих година прошлог века и узроке и последице НАТО агресије на СР Југославију.

Посебну пажњу државни секретар посветио је питању Косова и Метохије, почевши од декларације о независности тзв. „Косова" из фебруара 2008. године, апострофирајући да је она донета противно не само међународном праву и Завршном акту из Хелсинкија, већ и резолуцији СБ УН 1244. Старовић је посебно говорио о погрому српског становништва, нашем културном наслеђу на КиМ, као и о актуелном положају Срба и њихове имовине у јужној српској покрајини.

Државни секретар је информисао норвешке студенте и о европском путу Србије, нашем економском напретку и успешним реформама у многим областима спроведеним у претходних седам година. Такође, говорио је о значају регионалне сарадње и стабилности, посебно истакавши предности иницијативе „Отворени Балкан“.

Данашњем предавању у Министарству присуствовао је 81 студент Универзитета из Осла, којима је то био саставни део студијског путовања и посете нашој земљи.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)