Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, нагласио је вечерас амбасадор Републике Србије при УН Немања Стевановић и поручио да је дијалог унутар институција "једини начин за изградњу поверења и постизање компромиса".

Стевановић је на седници Савета безбедности УН позвао све у БиХ да смање тензије и разговарају и истакао да Србија жели мир.

"Најважније је да кључни фактори у БиХ, како домаћи, тако и међународни покажу одговорност. Србија подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ, ми подржавамо било који договор постигнут између ентитета и три конститутивна народа", навео је Стевановић.

Он је истакао да Србија од међународне заједнице очекује непристрасан и балансиран приступ овим питањима.

"Верујемо да је дијалог унутар институција у БиХ једини начин за изградњу поверења и постизање компромиса", рекао је Стевановић.

Истакао је и да Србија сматра да одлука о Kанцеларији високог представника међународне заједнице треба да буде донета у духу сарадње и поштовања свих светских фактора и уз консензус чланица Савета безбедности УН.

"Србија ће наставити да буде укључена на најконструктивнији начин као што смо то чинили и у прошлости", изјавио је амбасадор Србије.

Он је додао да ће Србија подржати све договоре које постигну два ентитета и да се противи решењима која нису донета консензусом.

"Пут ка будућности је поплочан добросуседским односима и активном сарадњом у региону. Србија ће наставити да подстиче све политичке факторе у БиХ да наставе пут у том правцу", поручио је Стевановић.

Он је оценио да је иницијатива "Отворени Балкан" сјајан пример како је сарадња суседних земаља могућа.

"Снажно смо уверени да се договор може постићи ако постоје толеранција, поверење и уважавање", поручио је Стевановић.

Подсетио је да су рат и конфликти одавно окончани и оценио да је то поглавље историје затворено, као и да су све државе кренуле напред.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)