Генерални конзул Републике Србије у Трсту Ивана Стојиљковић дала је интервју у италијанском листу ,,Трст њуз” (Trieste news) у којем је истакла да је приступање ЕУ кључни спољнополитички приоритет наше земље, као и да је пријатељство Србије и Италије додатно учвршћено током пандемије вируса корона.

Србија: нација блиска Италији и срце Европе због историје, традиције и стратешког значаја. За многе Италијане, међутим, још увек је мало позната: недавна презентација стрипа „Добродошли на Косово“ постаје прилика да се прича о томе. Упркос веома блиским односима, који су се током година појачали и сада достигли и примарно пословно партнерство, Србија је 2021. земља која се многим Италијанима и даље чини далеко. У Трсту се срећемо са генералним конзулом Републике Србије Иваном Стојиљковић . Зашто је то тако, по Вашем мишљењу?

Колико ћемо упознати једну земљу и њен народ зависи првенствено од личних интересовања, контаката и медија који нас окружују. Несрећне ратне околности које су претходне три деценије пратиле Балканске земље, разлог су што је о Србији најчешће пласирана искривљена слика. Сада је потребан марљив рад и време да се та неправда исправи, али успешно идемо ка том циљу. Иако већина Италијана не зна да чак 17 римских императора потиче са територије Србије и да су Срби и Италијани вековима били већи пријатељи него што је то историја забележила, ова несрећна епидемија је учинила да велики број ваших грађана почне да сазнаје о нашој држави онаквој каква она заиста јесте. Пријатељство Србије и Италије је додатно учвршћено у овим тешким временима. Током првог таласа епидемије, у априлу 2020. председник Вучић је Италији послао авион са помоћи у опреми, док је италијанска Влада већ у јуну Србији послала најјачи лекарски тим који је својим искуством помогао нашим лекарима у најтежим тренуцима.

Садашња власт, на челу са председником Александром Вучићем, позиционирала је Србију као поузданог партнера. Пријатељства и сарадња са западом и истоком омогућили су да се снабдемо већином вакцина на тржишту и започнемо најуспешнију масовну имунизацију, не само за себе већ и за земље у региону.

У земљи која има нешто више од седам милиона становника, дато је 5,15 милиона доза вакицна, а Србија је донирала вакцине суседима – Црној Гори, Северној Македонији, Републици Српској и Босни и Херцеговини. Такође, грађани суседних земаља могли су да се региструју и вакцинишу током посете Србији.

Слика о Србији се сваким даном све више мења на боље, а људи нас упознају баш онакве какви јесмо: честити, вредни, срдачни, мирољубиви.

 1. Колико Италијана годишње посети Србију? Која су примарна одредишта и разлози путовања?

Претходних месеци добијамо све већи број упита италијанских држављана који желе да путују у Србију. Прецизан број немамо, али, ако узмете у обзир да у Србији послује близу 2000 италијанских фирми, онда се тај број мери десетинама хиљада само оних који долазе пословно. Културна размена је такође на високом нивоу па, захваљујући Италијанском културном центру у Београду, хиљаде италијанских уметника гостује у Србији у току годне. Последња уметничка сарадња реализована је између регије ФВГ (Пицоло Опера фестивал) и града Крагујевац.

Када је у питању искључиво туристичка посета, Италијани су највише заинтересовани за обиласке бројних српског културног наслеша, средњовековних манастира, тврђава и неолитских насеља, као што су Лепенски вир и Виминацијум (одакле потичу римски императори), бројних музеја међу којима се истиче Музеј Николе Тесле и Етнографски музеј.

 1. А колико Срба живи у Италији?

У Италији живи значајан број српских држављана. Тачан број није могуће утврдити јер Р.Италија врши званични попис само оних који имају једино српско држављанство, а ове године то су 33322 особе и највећи број је у регијама Венето и ФВЂ. Број српских држављана који су добили и италијанско држављанство је вишеструко већи.

 1. У чему су италијанске компаније североистока најприсутније у Србији? У којој области је присутна регија Фриули Венеција Гиулиа?

Економска сарадња са Италијом је изузетно развијена и диверзификована. Италија представља другог најзначајнијег спољнотрговинског партнера Србије и једног од највећих страних инвеститора. Робна размена у 2020. износила је укупно 3,354 милијарди евра. У Србији је регистровано око 1850 италијанских фирми у делимичном или већинском италијанском власништву, које запошљавају око 39.000 радника. Међу најзначаније инвеститоре спадају Интеса Санпаоло, Фијат Крајслер, Унипол Саи С.п.А, Фереро, Когеме Груп…

У последњих неколико година, регија Венето је предњачила са бројем инвестиционих улагања, док је регија ФВЂ развојем Луке Трст и значајним позиционирањем на међународним трговачким путевима, постала све ближи сарадник. Када је у питању ова регија, још једна велика инвестиција је на помолу. Почетком године имала сам прилику да посетим компанију ,,Даниели” у Удинама и да са њима започнемо озбиљне преговоре око улагања у Србију.

У разговорима смо и око улагања у област заштите животне средине. Сигурна сам да ће стабилизација епидемиолошке ситуације отворити још бројне могућности привредне сарадње са регијом ФВЂ.

 1. Каква је ситуација са логистиком и транспортом?

Београд и Трст су најзначајније две раскрснице и контакти истока и запада. Зато су моје прве активности, након доласка на место Генералног конзула, биле усмерене на јачање друмских и ваздушних веза ова два града. Директор компаније Самер, која већ успешно послује и у Србији, Енрико Самер, председник управе Луке Трст- Зено Д’Агостино и директор тршћанског аеродрома, Марко Консалво били су ми саговорници и партнери на овом задатку. Увођење директне авио линије Београд – Трст била је на корак до реализације, коју је, нажалост, пореметила епидемиолошка ситуација. Такође, разговарало се и о јачању директног железничког саобраћаја, а све то са циљем бржих и јачих трговачких и привредних контаката.

 1. Многи, у Италији, говоре о Србији која се истиче и гледа ка Европи,захваљујући обећању да ће доћи до нових проширења на исток;подједнакброј људи говори и о Србији чија је економија још увек у великој кризи, о земљиу којој осим главних градова/центара, има много сиромаштва које наводимладе људе да одлазе у иностранство. Постоји обећање о пријему у ЕУкоје се неће никада реализовати. Шта мислите о томе? Шта каже реалност?

Приступање ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије.

У овом веома важном и тешком процесу за Србију, у коме се пред нас стављају најтежи услови, Италија нам је изузетно важан партнер, јер подржава наставак проширења Европске уније и подржава Србију у процесу европских интеграција.

ММФ је недавно оценила да се Србија добро носила са пандемијом ковид-19 и очекује се да ће се економски опоравак наставити у 2021. години, а пад економске активности у 2020. процењен је на око 1% и један је од најнижих у Европи.

Поред директне помоћи коју је држава четири пута уплаћивала породицама, почетком ове године повећане су плате у јавном сектору, пензије И минимална зарада.

 1. А млади људи који напуштају вашу земљу?

Претходне две године Влада Р.Србије интензивно ради на програму повратка људи из иностранства, али и на задржавању младих у Србији. То се првенствено постиже инфраструктурним и економским развојем, али и конкретним мерама: пореским подстицајима за запошљавање људи из дијаспоре и наших људи који су се школовали у иностранству, ваучерима за дијаспору који су покренути у сарадњи са Фондом за науку, електронском нострификацијом диплома, пореским подстицајима за оснивање стартапова и иновативних компанија. Такође, захваљујући великом броју директних страних инвестиција, Србија се равномерно развија и нема изражених миграција ка већим градовима у потрази за послом. Близу 400.000 људи се током просле године вратило из иностранства и највећи број је остао да живи и ради у Србији.

 1. Русија је од 2015. године променила своју економску политику како би се одупрла европским и америчким санкцијама; Србија, иако у другачијем контексту, са председником Вучићем од 2017. године показала је спремност да крене сличним путем обнове. Како су се променили начини интернационалног развоја фирми у Србији?

Србија је земља која нуди квалитет и уравнотежене изгледе за развој и постаје ново тржиште у експанзији богато ресурсима у области технологије и услуга са највећом додатом вредношћу. Након пандемије појавио се додатни пораст интересовања италијанских фирми да послују у Србији и Србију виде као тржиште за пласирање производа и место повољне производње за извоз, нарочито у земље са којима Србија има повлашћене трговинске споразуме. Захваљујући бројним споразумима о спољнотрговинском односима, Србија је за инвеститоре одлична тачка за приступ тржишту са око 1,3 милијарди купаца где се послује уз посебне повластице.

Србија је данас лидер у Европи по броју привучених директних страних инвестиција и проглашена је најбољом дестинацијом за инвестирање у свету. Пословно окружење је стабилно, а Србија нуди транспарентне и конкурентне тржишне услове и висококвалитетну радну снагу – 24% људи у Србији има завршен факултет, 86% активно говори енглески језик, 12%немачки, 6% францускиили шпански и 4% италијански.

 1. А када је реч о Италији? значајне фирме одлучиле су да прошире своје погоне у иностранство па су поставиле погоне и у Србији: не само што се тиче производње, већ и напредних услуга. Да ли Србија расте заједно са компанијама које сада раде у Србији или постоји ризик да је у питању само јефтина радна снага?

Привредна сарадња Србије и Италије се развијала готово упоредо са билатералним дипломатским односима који су успостављени пре више од 142 године.Трговинске и економске везе су додатно ојачане постојећим италијанско-српским Споразумом о стратешком партнерству који је потписан пре 12 година.

У Србији су подједнако присутне италијанске фирме различите по величини, делатности и по географском положају.

Београд је, попут Трста, раскрсница путева истока и запада кроз који иду важни коридори друмског, водног и ваздушног саобраћаја.

Од укупног броја страних инвеститора италијанске фирме тренутно чине 19, 4 %.

Прва важна италијанска инвестиција у Србији био је Фијат , уз чију помоћ су касније отворене филијале бројних предузећа из аутомобилске индустрије. Ту су банке, осигуравајућа друштва али и италијанска текстилна индустрија као што су Помпеа, Голден Лејди, Калцедониа, Олимпиас.

Италијанске фирме су данас заступљене у скоро свим привредним секторима, грађевини, ИТ сектор уобновљивим изворима енергије, индустрији обуће, амбалаже, механичких елемената, обраде дрвета, намештаја и пољопривреда. Такође италијанска предузећа су распрострањена равномерно, од севера до југа Србије.

Овом приликом позивам италијанске компаније на пословно партнерство са Србијом.

 1. Једна Србија као земља-мост између Азије и Запада. Традиционални пријатељ са Русијом са којом има веома јаке економске и стратешке односе, Србија је успела да одржи и развије добре односе са САД, иако није одустала од статешких инвестиција од стране Кине. Србија чини део Новог Пута Свиле у логистичком погледу; подједнако је и део Новог Дигиталног Пута Свиле . Која је тајна успеха ове дипломатије?

Тајна успеха је у државотворној и домаћинској политици,али и честитој дипломатији коју води председник Србије.

Имати пријатеље на све четири стране света и поштовање највећих државника и политичара може само онај ко има јасне визије и погледе на интересе сопственог народа, који су најчешће и део ширих регионалних, европских па и светских интереса.

Србија је добар и поуздан партнер, због чега има јаке економске, стратешке и пријатељске односе широм света.

 1. Економска сарадња са Кином омогућује Србији, то су чињенице, да реши одређене најделикатније аспекте који су веома тешки за њену економију, која је остала веома спора током великог низа година. Ради се о великој прилици за развој. Србија може бити пример за друге нације у Централној Европи? А, размишљајући о Споразумима који су потписани крајем 2020. између председника Вучића и премијера Хоти који су закочили улазак великих “колосалних” кинеских фирми које се баве комуникацијом, да ли ће успети да одрже равнотежу?

Како је истакао председник Вучић, Вашингтонски споразум ни на који начин није компромитовао сарадњу ни са једним дотадашњим партнером. Кина је Србији била један од најважнијих партнера у борби против корона вируса. Сем помоћи у медицинској опреми, највећи број вакцина купљен је из Кине, кинеским донацијама отворене су лабораторије за испитивање вируса, а у току је изградња фабрике у Србији за производњу вакцина кинеске компаније ,,Синофарм".

Иначе, Србију критикују они који имају вишеструко већу сарадњу са Кином.

Обострано корисном сарадњом Србије и Кине покренута је индустрија и обновљена инфраструктура у Србији.

Кина је, поред Русије, Сједињених Америчких Држава и земаља ЕУ, једна од држава са којом Србија гради стратешко партнерство. Део смо иницијативе ,,Појас и пут" са земљама Централне и Источне Европе (17 + 1), за поновно отварање западних трговинских канала који следе древни Пут свиле, што је кључних предуслов глобалне стабилности.

 1. Србија и оптужбе у погледу корупције и недостатка слобода штампе иједна права политичка опозиција у Парламенту. То су оптужбе које се често чују против Мађарске и одскора и Пољске , а које представљају главну препреку за још ближе односе са Европском Унијом. Какав је став Владе Србије?

Борба против корупције и криминала један је од кључних задатака тренутне Владе у Србији. Да се овим проблемима држава озбиљно бави, доказ је што нико ко се огрешио о законе није био заштићен, без обзира на позицију и политичку припадност.

Што се тиче слободе медија, председник је недавно истакао да представници свих медија раде свој посао у атмосфери потпуне слободе изражавања и да томе остаје и лично посвећен, будући да је слобода медија једна од највећих тековина демократије.

Медији у Србији имају право да изразе своје мишљење и политички став, а наша Влада је својевремено подржала организовање јавне изложбе на којој је приказано 2.500 примерака насловних страна, вести, извештаја, коментара, анализа и карикатура у медијима из последње две године,а који се критички осврћу на власт.

 1. Србија и религија, Србија и млади. У Трсту, српска православна заједница је веома позната и приближила се, у многим приликама, италијанском живљу; у исто време у Трсту живе и бројне породице муслиманских Срба : најмалађи , који се већ и не разликују од осталих вршњака осим унутар својих породичних традиција које остају у приватним сферама. Колико се променила Србија гледајући њену омладину? О чему сањају млади Срби? О чему сањају млади Срби из Трста, који чине веома значајан нуклеус становништва нашега главног града у регији ФВЂ?

Србија је мултикултурна земља, као и Италија, у којој сви, без обзира на националност, живе заједно без икаквих разлика.

Млади у Србији су наш највећи понос. Имају циљеве и достижу их у свакој области. У само последњих неколико дана: први тенисер света, Србин Новак Ђоковић, освојио 20.трофеј, Василије Мицић- проглашен за најбољег европског кошаркаша, Никола Јокић- најбољи светски кошаркаш, кошаркашице Србије- европске шампионке. Млади освајају прва места у науци, култури…

Исто то сањају и наши Срби у Трсту, поносни на своје претке, традицију и културу, настављају да уздижу своју заједницу, свако од њих улажући у сопствени развој и дајући несебичан допринос друштву.

Посебно ме радује што је однос наша два народа на највисем нивоу у ове три регије, које су под мојом јурисдикцијом- Фриули Венеција Ђулија, Венето и Трентино Алто Адиђе. Задовољство је бити дипломата тамо где постоји високо поштовање и сарадња са земљом пријема. Наравно, наша дијаспора је заслужила такав однос, вековима негујући добре комшијске односе, поштујући Италију као доброг домаћина,својим вредним радом, поштењем и доприносом заједници.

Недавно је Савез Срба у Италији организовао успешну промоцију књиге ,,Бенвенути ин Косово” (Benvenuti in Kosovo) у просторијама нашег Генералног конзулата. Велики број присутних Италијана потврда је да желимо више да сазнајемо једни о другима, а то је основ правог пријатељства исарадње.

У наредном периоду следи много важних активности у организацији српских удружења, а једна од њих је Изложба о највећем српском научнику свих времена- ,,Никола Тесла- човек из будућности” , која ће се одржати у Трсту од 18. септембра до 10. октобра и коју, уз подршку Министарства културе, Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, српске православне Црквене општине и бројних италијанских партнера, организује Српска културна омладина у Трсту.

 1. Београд је главни град који је доживео снажну обнову последњих година. Можда прејако? Да ли ће се Србија још боље представити и како?

Београд је космополитски град у коме се свако осећа добродошао. Стране инвестиције не стварају зависност, већ омогућавају капитал којим се обезбеђује отварање радних места,највећих градилишта, изградња Србије и квалитетнији живот.

Постоји правило да ко једном види и осети позитивну енергију Београда и било ког дела Србије, заувек им се враћа. Зато користим прилику да позовем наше пријатеље, Италијане, да посете и упознају Србију, лепоте наше земље, богату српску историју и културу, љубазне и гостољубиве људе и традиционалну српску трпезу.

Живела Србија и живела Италија!

 1. Каква је ситуација са логистиком и транспортом?

Београд и Трст су најзначајније две раскрснице и контакти истока и запада. Зато су моје прве активности, након доласка на место Генералног конзула, биле усмерене на јачање друмских и ваздушних веза ова два града. Директор компаније Самер, која већ успешно послује и у Србији, Енрико Самер, председник управе Луке Трст- Зено Д’Агостино и директор тршћанског аеродрома, Марко Консалво били су ми саговорници и партнери на овом задатку. Увођење директне авио линије Београд – Трст била је на корак до реализације, коју је, нажалост, пореметила епидемиолошка ситуација. Такође, разговарало се и о јачању директног железничког саобраћаја, а све то са циљем бржих и јачих трговачких и привредних контаката.

 1. Многи, у Италији, говоре о Србији која се истиче и гледа ка Европи,захваљујући обећању да ће доћи до нових проширења на исток;подједнакброј људи говори и о Србији чија је економија још увек у великој кризи, о земљиу којој осим главних градова/центара, има много сиромаштва које наводимладе људе да одлазе у иностранство. Постоји обећање о пријему у ЕУкоје се неће никада реализовати. Шта мислите о томе? Шта каже реалност?

Приступање ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије.

У овом веома важном и тешком процесу за Србију, у коме се пред нас стављају најтежи услови, Италија нам је изузетно важан партнер, јер подржава наставак проширења Европске уније и подржава Србију у процесу европских интеграција.

ММФ је недавно оценила да се Србија добро носила са пандемијом ковид-19 и очекује се да ће се економски опоравак наставити у 2021. години, а пад економске активности у 2020. процењен је на око 1% и један је од најнижих у Европи.

Поред директне помоћи коју је држава четири пута уплаћивала породицама, почетком ове године повећане су плате у јавном сектору, пензије И минимална зарада.

 1. А млади људи који напуштају вашу земљу?

Претходне две године Влада Р.Србије интензивно ради на програму повратка људи из иностранства, али и на задржавању младих у Србији. То се првенствено постиже инфраструктурним и економским развојем, али и конкретним мерама: пореским подстицајима за запошљавање људи из дијаспоре и наших људи који су се школовали у иностранству, ваучерима за дијаспору који су покренути у сарадњи са Фондом за науку, електронском нострификацијом диплома, пореским подстицајима за оснивање стартапова и иновативних компанија. Такође, захваљујући великом броју директних страних инвестиција, Србија се равномерно развија и нема изражених миграција ка већим градовима у потрази за послом. Близу 400.000 људи се током просле године вратило из иностранства и највећи број је остао да живи и ради у Србији.

 1. Русија је од 2015. године променила своју економску политику како би се одупрла европским и америчким санкцијама; Србија, иако у другачијем контексту, са председником Вучићем од 2017. године показала је спремност да крене сличним путем обнове. Како су се променили начини интернационалног развоја фирми у Србији?

Србија је земља која нуди квалитет и уравнотежене изгледе за развој и постаје ново тржиште у експанзији богато ресурсима у области технологије и услуга са највећом додатом вредношћу. Након пандемије појавио се додатни пораст интересовања италијанских фирми да послују у Србији и Србију виде као тржиште за пласирање производа и место повољне производње за извоз, нарочито у земље са којима Србија има повлашћене трговинске споразуме. Захваљујући бројним споразумима о спољнотрговинском односима, Србија је за инвеститоре одлична тачка за приступ тржишту са око 1,3 милијарди купаца где се послује уз посебне повластице.

Србија је данас лидер у Европи по броју привучених директних страних инвестиција и проглашена је најбољом дестинацијом за инвестирање у свету. Пословно окружење је стабилно, а Србија нуди транспарентне и конкурентне тржишне услове и висококвалитетну радну снагу – 24% људи у Србији има завршен факултет, 86% активно говори енглески језик, 12%немачки, 6% францускиили шпански и 4% италијански.

 1. А када је реч о Италији? значајне фирме одлучиле су да прошире своје погоне у иностранство па су поставиле погоне и у Србији: не само што се тиче производње, већ и напредних услуга. Да ли Србија расте заједно са компанијама које сада раде у Србији или постоји ризик да је у питању само јефтина радна снага?

Привредна сарадња Србије и Италије се развијала готово упоредо са билатералним дипломатским односима који су успостављени пре више од 142 године.Трговинске и економске везе су додатно ојачане постојећим италијанско-српским Споразумом о стратешком партнерству који је потписан пре 12 година.

У Србији су подједнако присутне италијанске фирме различите по величини, делатности и по географском положају.

Београд је, попут Трста, раскрсница путева истока и запада кроз који иду важни коридори друмског, водног и ваздушног саобраћаја.

Од укупног броја страних инвеститора италијанске фирме тренутно чине 19, 4 %.

Прва важна италијанска инвестиција у Србији био је Фијат , уз чију помоћ су касније отворене филијале бројних предузећа из аутомобилске индустрије. Ту су банке, осигуравајућа друштва али и италијанска текстилна индустрија као што су Помпеа, Голден Лејди, Калцедониа, Олимпиас.

Италијанске фирме су данас заступљене у скоро свим привредним секторима, грађевини, ИТ сектор уобновљивим изворима енергије, индустрији обуће, амбалаже, механичких елемената, обраде дрвета, намештаја и пољопривреда. Такође италијанска предузећа су распрострањена равномерно, од севера до југа Србије.

Овом приликом позивам италијанске компаније на пословно партнерство са Србијом.

 1. Једна Србија као земља-мост између Азије и Запада. Традиционални пријатељ са Русијом са којом има веома јаке економске и стратешке односе, Србија је успела да одржи и развије добре односе са САД, иако није одустала од статешких инвестиција од стране Кине. Србија чини део Новог Пута Свиле у логистичком погледу; подједнако је и део Новог Дигиталног Пута Свиле . Која је тајна успеха ове дипломатије?

Тајна успеха је у државотворној и домаћинској политици,али и честитој дипломатији коју води председник Србије.

Имати пријатеље на све четири стране света и поштовање највећих државника и политичара може само онај ко има јасне визије и погледе на интересе сопственог народа, који су најчешће и део ширих регионалних, европских па и светских интереса.

Србија је добар и поуздан партнер, због чега има јаке економске, стратешке и пријатељске односе широм света.

 1. Економска сарадња са Кином омогућује Србији, то су чињенице, да реши одређене најделикатније аспекте који су веома тешки за њену економију, која је остала веома спора током великог низа година. Ради се о великој прилици за развој. Србија може бити пример за друге нације у Централној Европи? А, размишљајући о Споразумима који су потписани крајем 2020. између председника Вучића и премијера Хоти који су закочили улазак великих “колосалних” кинеских фирми које се баве комуникацијом, да ли ће успети да одрже равнотежу?

Како је истакао председник Вучић, Вашингтонски споразум ни на који начин није компромитовао сарадњу ни са једним дотадашњим партнером. Кина је Србији била један од најважнијих партнера у борби против корона вируса. Сем помоћи у медицинској опреми, највећи број вакцина купљен је из Кине, кинеским донацијама отворене су лабораторије за испитивање вируса, а у току је изградња фабрике у Србији за производњу вакцина кинеске компаније ,,Синофарм".

Иначе, Србију критикују они који имају вишеструко већу сарадњу са Кином.

Обострано корисном сарадњом Србије и Кине покренута је индустрија и обновљена инфраструктура у Србији.

Кина је, поред Русије, Сједињених Америчких Држава и земаља ЕУ, једна од држава са којом Србија гради стратешко партнерство. Део смо иницијативе ,,Појас и пут" са земљама Централне и Источне Европе (17 + 1), за поновно отварање западних трговинских канала који следе древни Пут свиле, што је кључних предуслов глобалне стабилности.

 1. Србија и оптужбе у погледу корупције и недостатка слобода штампе иједна права политичка опозиција у Парламенту. То су оптужбе које се често чују против Мађарске и одскора и Пољске , а које представљају главну препреку за још ближе односе са Европском Унијом. Какав је став Владе Србије?

Борба против корупције и криминала један је од кључних задатака тренутне Владе у Србији. Да се овим проблемима држава озбиљно бави, доказ је што нико ко се огрешио о законе није био заштићен, без обзира на позицију и политичку припадност.

Што се тиче слободе медија, председник је недавно истакао да представници свих медија раде свој посао у атмосфери потпуне слободе изражавања и да томе остаје и лично посвећен, будући да је слобода медија једна од највећих тековина демократије.

Медији у Србији имају право да изразе своје мишљење и политички став, а наша Влада је својевремено подржала организовање јавне изложбе на којој је приказано 2.500 примерака насловних страна, вести, извештаја, коментара, анализа и карикатура у медијима из последње две године,а који се критички осврћу на власт.

 1. Србија и религија, Србија и млади. У Трсту, српска православна заједница је веома позната и приближила се, у многим приликама, италијанском живљу; у исто време у Трсту живе и бројне породице муслиманских Срба : најмалађи , који се већ и не разликују од осталих вршњака осим унутар својих породичних традиција које остају у приватним сферама. Колико се променила Србија гледајући њену омладину? О чему сањају млади Срби? О чему сањају млади Срби из Трста, који чине веома значајан нуклеус становништва нашега главног града у регији ФВЂ?

Србија је мултикултурна земља, као и Италија, у којој сви, без обзира на националност, живе заједно без икаквих разлика.

Млади у Србији су наш највећи понос. Имају циљеве и достижу их у свакој области. У само последњих неколико дана: први тенисер света, Србин Новак Ђоковић, освојио 20.трофеј, Василије Мицић- проглашен за најбољег европског кошаркаша, Никола Јокић- најбољи светски кошаркаш, кошаркашице Србије- европске шампионке. Млади освајају прва места у науци, култури…

Исто то сањају и наши Срби у Трсту, поносни на своје претке, традицију и културу, настављају да уздижу своју заједницу, свако од њих улажући у сопствени развој и дајући несебичан допринос друштву.

Посебно ме радује што је однос наша два народа на највисем нивоу у ове три регије, које су под мојом јурисдикцијом- Фриули Венеција Ђулија, Венето и Трентино Алто Адиђе. Задовољство је бити дипломата тамо где постоји високо поштовање и сарадња са земљом пријема. Наравно, наша дијаспора је заслужила такав однос, вековима негујући добре комшијске односе, поштујући Италију као доброг домаћина,својим вредним радом, поштењем и доприносом заједници.

Недавно је Савез Срба у Италији организовао успешну промоцију књиге ,,Бенвенути ин Косово” (Benvenuti in Kosovo) у просторијама нашег Генералног конзулата. Велики број присутних Италијана потврда је да желимо више да сазнајемо једни о другима, а то је основ правог пријатељства исарадње.

У наредном периоду следи много важних активности у организацији српских удружења, а једна од њих је Изложба о највећем српском научнику свих времена- ,,Никола Тесла- човек из будућности” , која ће се одржати у Трсту од 18. септембра до 10. октобра и коју, уз подршку Министарства културе, Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, српске православне Црквене општине и бројних италијанских партнера, организује Српска културна омладина у Трсту.

 1. Београд је главни град који је доживео снажну обнову последњих година. Можда прејако? Да ли ће се Србија још боље представити и како?

Београд је космополитски град у коме се свако осећа добродошао. Стране инвестиције не стварају зависност, већ омогућавају капитал којим се обезбеђује отварање радних места,највећих градилишта, изградња Србије и квалитетнији живот.

Постоји правило да ко једном види и осети позитивну енергију Београда и било ког дела Србије, заувек им се враћа. Зато користим прилику да позовем наше пријатеље, Италијане, да посете и упознају Србију, лепоте наше земље, богату српску историју и културу, љубазне и гостољубиве људе и традиционалну српску трпезу.

Живела Србија и живела Италија!

 1. Каква је ситуација са логистиком и транспортом?

Београд и Трст су најзначајније две раскрснице и контакти истока и запада. Зато су моје прве активности, након доласка на место Генералног конзула, биле усмерене на јачање друмских и ваздушних веза ова два града. Директор компаније Самер, која већ успешно послује и у Србији, Енрико Самер, председник управе Луке Трст- Зено Д’Агостино и директор тршћанског аеродрома, Марко Консалво били су ми саговорници и партнери на овом задатку. Увођење директне авио линије Београд – Трст била је на корак до реализације, коју је, нажалост, пореметила епидемиолошка ситуација. Такође, разговарало се и о јачању директног железничког саобраћаја, а све то са циљем бржих и јачих трговачких и привредних контаката.

 1. Многи, у Италији, говоре о Србији која се истиче и гледа ка Европи,захваљујући обећању да ће доћи до нових проширења на исток;подједнакброј људи говори и о Србији чија је економија још увек у великој кризи, о земљиу којој осим главних градова/центара, има много сиромаштва које наводимладе људе да одлазе у иностранство. Постоји обећање о пријему у ЕУкоје се неће никада реализовати. Шта мислите о томе? Шта каже реалност?

Приступање ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије.

У овом веома важном и тешком процесу за Србију, у коме се пред нас стављају најтежи услови, Италија нам је изузетно важан партнер, јер подржава наставак проширења Европске уније и подржава Србију у процесу европских интеграција.

ММФ је недавно оценила да се Србија добро носила са пандемијом ковид-19 и очекује се да ће се економски опоравак наставити у 2021. години, а пад економске активности у 2020. процењен је на око 1% и један је од најнижих у Европи.

Поред директне помоћи коју је држава четири пута уплаћивала породицама, почетком ове године повећане су плате у јавном сектору, пензије И минимална зарада.

 1. А млади људи који напуштају вашу земљу?

Претходне две године Влада Р.Србије интензивно ради на програму повратка људи из иностранства, али и на задржавању младих у Србији. То се првенствено постиже инфраструктурним и економским развојем, али и конкретним мерама: пореским подстицајима за запошљавање људи из дијаспоре и наших људи који су се школовали у иностранству, ваучерима за дијаспору који су покренути у сарадњи са Фондом за науку, електронском нострификацијом диплома, пореским подстицајима за оснивање стартапова и иновативних компанија. Такође, захваљујући великом броју директних страних инвестиција, Србија се равномерно развија и нема изражених миграција ка већим градовима у потрази за послом. Близу 400.000 људи се током просле године вратило из иностранства и највећи број је остао да живи и ради у Србији.

 1. Русија је од 2015. године променила своју економску политику како би се одупрла европским и америчким санкцијама; Србија, иако у другачијем контексту, са председником Вучићем од 2017. године показала је спремност да крене сличним путем обнове. Како су се променили начини интернационалног развоја фирми у Србији?

Србија је земља која нуди квалитет и уравнотежене изгледе за развој и постаје ново тржиште у експанзији богато ресурсима у области технологије и услуга са највећом додатом вредношћу. Након пандемије појавио се додатни пораст интересовања италијанских фирми да послују у Србији и Србију виде као тржиште за пласирање производа и место повољне производње за извоз, нарочито у земље са којима Србија има повлашћене трговинске споразуме. Захваљујући бројним споразумима о спољнотрговинском односима, Србија је за инвеститоре одлична тачка за приступ тржишту са око 1,3 милијарди купаца где се послује уз посебне повластице.

Србија је данас лидер у Европи по броју привучених директних страних инвестиција и проглашена је најбољом дестинацијом за инвестирање у свету. Пословно окружење је стабилно, а Србија нуди транспарентне и конкурентне тржишне услове и висококвалитетну радну снагу – 24% људи у Србији има завршен факултет, 86% активно говори енглески језик, 12%немачки, 6% францускиили шпански и 4% италијански.

 1. А када је реч о Италији? значајне фирме одлучиле су да прошире своје погоне у иностранство па су поставиле погоне и у Србији: не само што се тиче производње, већ и напредних услуга. Да ли Србија расте заједно са компанијама које сада раде у Србији или постоји ризик да је у питању само јефтина радна снага?

Привредна сарадња Србије и Италије се развијала готово упоредо са билатералним дипломатским односима који су успостављени пре више од 142 године.Трговинске и економске везе су додатно ојачане постојећим италијанско-српским Споразумом о стратешком партнерству који је потписан пре 12 година.

У Србији су подједнако присутне италијанске фирме различите по величини, делатности и по географском положају.

Београд је, попут Трста, раскрсница путева истока и запада кроз који иду важни коридори друмског, водног и ваздушног саобраћаја.

Од укупног броја страних инвеститора италијанске фирме тренутно чине 19, 4 %.

Прва важна италијанска инвестиција у Србији био је Фијат , уз чију помоћ су касније отворене филијале бројних предузећа из аутомобилске индустрије. Ту су банке, осигуравајућа друштва али и италијанска текстилна индустрија као што су Помпеа, Голден Лејди, Калцедониа, Олимпиас.

Италијанске фирме су данас заступљене у скоро свим привредним секторима, грађевини, ИТ сектор уобновљивим изворима енергије, индустрији обуће, амбалаже, механичких елемената, обраде дрвета, намештаја и пољопривреда. Такође италијанска предузећа су распрострањена равномерно, од севера до југа Србије.

Овом приликом позивам италијанске компаније на пословно партнерство са Србијом.

 1. Једна Србија као земља-мост између Азије и Запада. Традиционални пријатељ са Русијом са којом има веома јаке економске и стратешке односе, Србија је успела да одржи и развије добре односе са САД, иако није одустала од статешких инвестиција од стране Кине. Србија чини део Новог Пута Свиле у логистичком погледу; подједнако је и део Новог Дигиталног Пута Свиле . Која је тајна успеха ове дипломатије?

Тајна успеха је у државотворној и домаћинској политици,али и честитој дипломатији коју води председник Србије.

Имати пријатеље на све четири стране света и поштовање највећих државника и политичара може само онај ко има јасне визије и погледе на интересе сопственог народа, који су најчешће и део ширих регионалних, европских па и светских интереса.

Србија је добар и поуздан партнер, због чега има јаке економске, стратешке и пријатељске односе широм света.

 1. Економска сарадња са Кином омогућује Србији, то су чињенице, да реши одређене најделикатније аспекте који су веома тешки за њену економију, која је остала веома спора током великог низа година. Ради се о великој прилици за развој. Србија може бити пример за друге нације у Централној Европи? А, размишљајући о Споразумима који су потписани крајем 2020. између председника Вучића и премијера Хоти који су закочили улазак великих “колосалних” кинеских фирми које се баве комуникацијом, да ли ће успети да одрже равнотежу?

Како је истакао председник Вучић, Вашингтонски споразум ни на који начин није компромитовао сарадњу ни са једним дотадашњим партнером. Кина је Србији била један од најважнијих партнера у борби против корона вируса. Сем помоћи у медицинској опреми, највећи број вакцина купљен је из Кине, кинеским донацијама отворене су лабораторије за испитивање вируса, а у току је изградња фабрике у Србији за производњу вакцина кинеске компаније ,,Синофарм".

Иначе, Србију критикују они који имају вишеструко већу сарадњу са Кином.

Обострано корисном сарадњом Србије и Кине покренута је индустрија и обновљена инфраструктура у Србији.

Кина је, поред Русије, Сједињених Америчких Држава и земаља ЕУ, једна од држава са којом Србија гради стратешко партнерство. Део смо иницијативе ,,Појас и пут" са земљама Централне и Источне Европе (17 + 1), за поновно отварање западних трговинских канала који следе древни Пут свиле, што је кључних предуслов глобалне стабилности.

 1. Србија и оптужбе у погледу корупције и недостатка слобода штампе иједна права политичка опозиција у Парламенту. То су оптужбе које се често чују против Мађарске и одскора и Пољске , а које представљају главну препреку за још ближе односе са Европском Унијом. Какав је став Владе Србије?

Борба против корупције и криминала један је од кључних задатака тренутне Владе у Србији. Да се овим проблемима држава озбиљно бави, доказ је што нико ко се огрешио о законе није био заштићен, без обзира на позицију и политичку припадност.

Што се тиче слободе медија, председник је недавно истакао да представници свих медија раде свој посао у атмосфери потпуне слободе изражавања и да томе остаје и лично посвећен, будући да је слобода медија једна од највећих тековина демократије.

Медији у Србији имају право да изразе своје мишљење и политички став, а наша Влада је својевремено подржала организовање јавне изложбе на којој је приказано 2.500 примерака насловних страна, вести, извештаја, коментара, анализа и карикатура у медијима из последње две године,а који се критички осврћу на власт.

 1. Србија и религија, Србија и млади. У Трсту, српска православна заједница је веома позната и приближила се, у многим приликама, италијанском живљу; у исто време у Трсту живе и бројне породице муслиманских Срба : најмалађи , који се већ и не разликују од осталих вршњака осим унутар својих породичних традиција које остају у приватним сферама. Колико се променила Србија гледајући њену омладину? О чему сањају млади Срби? О чему сањају млади Срби из Трста, који чине веома значајан нуклеус становништва нашега главног града у регији ФВЂ?

Србија је мултикултурна земља, као и Италија, у којој сви, без обзира на националност, живе заједно без икаквих разлика.

Млади у Србији су наш највећи понос. Имају циљеве и достижу их у свакој области. У само последњих неколико дана: први тенисер света, Србин Новак Ђоковић, освојио 20.трофеј, Василије Мицић- проглашен за најбољег европског кошаркаша, Никола Јокић- најбољи светски кошаркаш, кошаркашице Србије- европске шампионке. Млади освајају прва места у науци, култури…

Исто то сањају и наши Срби у Трсту, поносни на своје претке, традицију и културу, настављају да уздижу своју заједницу, свако од њих улажући у сопствени развој и дајући несебичан допринос друштву.

Посебно ме радује што је однос наша два народа на највисем нивоу у ове три регије, које су под мојом јурисдикцијом- Фриули Венеција Ђулија, Венето и Трентино Алто Адиђе. Задовољство је бити дипломата тамо где постоји високо поштовање и сарадња са земљом пријема. Наравно, наша дијаспора је заслужила такав однос, вековима негујући добре комшијске односе, поштујући Италију као доброг домаћина,својим вредним радом, поштењем и доприносом заједници.

Недавно је Савез Срба у Италији организовао успешну промоцију књиге ,,Бенвенути ин Косово” (Benvenuti in Kosovo) у просторијама нашег Генералног конзулата. Велики број присутних Италијана потврда је да желимо више да сазнајемо једни о другима, а то је основ правог пријатељства исарадње.

У наредном периоду следи много важних активности у организацији српских удружења, а једна од њих је Изложба о највећем српском научнику свих времена- ,,Никола Тесла- човек из будућности” , која ће се одржати у Трсту од 18. септембра до 10. октобра и коју, уз подршку Министарства културе, Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, српске православне Црквене општине и бројних италијанских партнера, организује Српска културна омладина у Трсту.

 1. Београд је главни град који је доживео снажну обнову последњих година. Можда прејако? Да ли ће се Србија још боље представити и како?

Београд је космополитски град у коме се свако осећа добродошао. Стране инвестиције не стварају зависност, већ омогућавају капитал којим се обезбеђује отварање радних места,највећих градилишта, изградња Србије и квалитетнији живот.

Постоји правило да ко једном види и осети позитивну енергију Београда и било ког дела Србије, заувек им се враћа. Зато користим прилику да позовем наше пријатеље, Италијане, да посете и упознају Србију, лепоте наше земље, богату српску историју и културу, љубазне и гостољубиве људе и традиционалну српску трпезу.

Живела Србија и живела Италија!

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)