У Савету Европе одржана је само дискусија о захтеву Приштине за пријем у ову организацију без закључка о прецизном датуму стављања на агенду поновне расправе, навела је за Еуроњуз Србија шеф мисије Србије при Савету Европе Александра Ђуровић.

,,Сама одлука о апликацији за чланство није била део дневног реда јер смо то тражили, али је била одржана дискусија о томе где су чланице имале прилику да искажу ставове о овом питању", рекла је Ђуровић.

Говорећи о наводима да је већина земаља чланица ,,показала разумевање" за став Србије, Ђуровић је навела да у прилог томе говори чињеница да од 12. маја када је Приштина поднела захтев, до сада, до октобра још није почела процедура учлањења.

,,Ми смо имали интензивну дипломатску активност како бисмо земље чланице упознали са нашим ставовима и указали на сву штетност процесуирања таквог захтева. Иако је најављено да би то могла да буде једна од тачака дневног реда, ми смо се томе оштро супротставили и на крају одржана је само дискусија на ту тему, где смо могли да видимо подељеност у Kомитету министара СЕ на нивоу амбасадора по овом питању", објаснила је шеф мисије Србије при Савету Европе за Еуроњуз Србија.

Она је додала да је управо очување јединства организације оно на чему већина чланица инсистира.

,,Свесни су да једно овакво питање које не наилази на разумевање 12 земаља чланица СЕ, које нису признале једнострано проглашену независност Kосова, може да унесе поделе у Kомитет министара", казала је Александра Ђуровић.

Она је додала да ће Србија наставити дипломатску активност да се ова тачка не уврсти у дневни ред неке будуће седнице и ,,наравно да се никако не доноси одлука о почињању процедуре".

Подсетимо, Приштина је званичан захтев за пријем у Савет Европе упутила 12. маја. Међутим, према процедури, да би захтев био узет у разматрање, потребна је подршка више од две трећине чланова Kомитета министара Савета Европе.

Председник Србије Александар Вучић је по предаји овог захтева изјавио да не зна да ли Приштина има двотрећинску већину за улазак у Савет Европе, али да та иницијатива ,,није све што се сада дешава". Kако је додао, Приштина је добила подршку Американаца за улазак у програм Патрнерство за мир.

,,То је начин за притисак на пет европских земаља које нису да признају незавиности, посебно на ове четири које су чланице НАТО, не рачунајући Kипар, и велики притисак на Србију да то учини. Јер како ће Србија бити једна једина која не иде у корак са светом, будућношћу… Могу само да вам кажем да све то њима не вреди превише уколико не добију од Београда зелено светло", рекао је тада Вучић.

Извор: Еуроњуз Србија

Original Article