У оквиру манифестације Дани српске културе, коју организују Генерални конзулат Републике Србије у Темишвару и Савез Срба у Румунији, обележен је Дан српског језика.

Свечаности, која је одржана у Културном центру Савеза Срба у Темишвару, присуствовали су представник Министарства културе Румуније Аурора Каравасиле, председник Савеза Срба у Румунији и народни посланик Огњан Крстић, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић и генерални конзул Владан Тадић.

Беседу о српском језику одржао је професор др Миља Радан, дугогодишњи шеф одсека за српски језик на Западном универзитету у Темишвару, а у оквиру свечаности представљена је књига професора др Душана Попова „Лексикон српских учитеља у Румунији 1919-1989“ коју је издао Савез Срба у Румунији, као и изложба под називом „Српске музикалије штампане у Румунији“, аутора Дејана Попова.

Овогодишњи добитник награде за чување и неговање српског језика, традиције и културе је Милица Пантин, студент Факултета музичких уметности у Букурешту, која се публици представила са неколико арија из свог репертоара.

Дан српског језика у Румунији установљен је доношењем закона у Парламенту Румуније 6. септембра 2016. године, симболизујући дан када је 1826. године, Димитрије Пантић Тирол, темишварски писац и публициста, обавестио Вука Караџића да је новим писмом штампао први број „Банатског алманаха“, једне од првих публикација на српском језику.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)