Амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић и генерални конзул у Темишвару Владан Тадић присуствовали су отварању изложбе „Европски феномени“ у колекцији Галерије Матице Српске у Националном музеју уметности у Темишвару, коју је отворила потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић објаснила је да изложба својим богатим садржајем и порукама не говори само о европским димензијама културног наслеђа и доброј сарадњи две установе културе из Србије и Румуније, већ и о традиционалном пријатељству два народа и две државе.

Изложба је реализована на основу протокола о сарадњи Галерије Матице Српске из Новог Сада и Националног музеја уметности у Темишвару, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинске владе Војводине.

Изложба обухвата више од 70 дела српских сликара (Сава Шумановић, Милан Коњовић, Паја Јовановић, Петар Добровић, Анастас Јовановић и др.) концептуално распоређених кроз 4 теме (слобода, прогрес, наслеђе и разноликост), које представљају основне вредности на којима је заснован развој европског друштва, а које се сада јавности презентују кроз српско национално културно наслеђе као потврда неговања истих вредности од стране српског народа кроз читаву његову историју.

Посебну вредност овом културном догађају даје чињеница да ће публика моћи да види део фонда Галерије матице српске чије седиште је у Новом Саду, Европској престоници културе 2022. године, као и то што се изложба одиграва у Темишвару, који ће ову престижну титулу понети у 2023. години.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)