Амбасадор Републике Србије у Техерану Драган Тодоровић састао се у граду Кому са ајатолахом др Алирезом Арафијем, директором Богословије.

Ајатолах Арафи је указао на улогу академских односа у јачању и развоју међународних интеракција и истакао да академске интеракције између два народа Србије и Ирана у различитим областима могу одиграти значајну улогу у јачању свеукупне билатералне сарадње.

Ајатолах је, ценећи подршку и активности амбасадора, приметио да је ширење интеракције и сарадње Ирана и Србије показатељ ефективне и посебне улоге амбасадора.

Указујући на капацитете светог града Кома, ајатолах Арафи је указао на присуство различитих интелектуалних и филозофских школа и истакао да су филозофски темељи града Кома дубоки и јаки. Ком је описао као велику интелектуалну базу знања која утиче на цео свет и нагласио да је више од 100.000 мислилаца и научника у различитим научним областима исламских и хуманистичких наука присутно у овом граду и ради на истраживачким активностима.

Он је навео да истраживачи раде у више од 300 области, дисциплина, научних трендова и експертиза у секторима исламских и хуманистичких наука, да постоји 10.000 учионица и да се издаје на стотине чланака и књига. Указао је на значај повезивања интелектуалиих и филозофских потенцијала Кома са универзитетима у свету, посебно у Србији, рекавши да, поред фундаменталних и филозофских тема, велику пажњу треба посветити и оним темама које су од интелектуалног значаја као друштвене науке.

Амбасадор Тодоровић је похвалио достигнућа ангажовања ајатолаха Арафија у његовом раду, рекавши да су његови напори извор инспирације за све који желе да уче.

Током састанка, амбасадор Тодоровић је указао на јаке политичке односе Ирана и Србије, истакавши да ће и нова влада у Србији настојати да ојача економску сарадњу, унапреди трговинску размену и оснажи економску дипломатију.

Амбасадор је изнео и да је иранским студентима дато 18 стипендија у оквиру програма Свет у Србији. Вест о састанку амбасадора Тодоровића са ајатолахом Арафијем пренело је више иранских дневних листова.

Original Article