У дневном листу за економску тематику „Азија“, у чланку под насловом „85 година дипломатских и пријатељских односа Техерана и Београда,“ објављен је интервју са амбасадором Републике Србије у Ирану Драганом Тодоровићем.

Амбасадор Тодоровић је истакао да су односи између Србије и Ирана данас најбољи у новијој историји и подсетио да се ове године обележава 85 година од успостављања билатералних односа.

Амбасадор је рекао да постоји велика заинтересованост обе стране за унапређење економских односа, јер је, због пандемије коронавируса, економска и трговинска размена смањена у односу на 2018. годину, која је по том питању била најуспешнија у последњих десет година.

Амбасадор је говорио и на тему културе и образовања.

Пренео је да постоји око 1000 заједничких речи које се користе у српском и персијском језику и дао неколико примера.

Истакао је да су на српски језик преведена највећа дела најпознатијих иранских књижевника и песника, али и да је на персијски језик преведен део радова српских писаца, као што је „На Дрини ћуприја“ нашег нобеловца Иве Андрића.

Амбасадор је изнео податак да Србија сваке године додељује иранским студентима стипендије за студирање у Србији и да је прошле године дато 11 стипендија. Поред тога, рекао је и да у Србији постоји велико интересовање за учење персијског језика, као и да обе стране организују културне и друге манифестације преко којих се народи међусобно лакше приближавају и упознају.

Original Article