Амбасадор Републике Србије у Тирани Слободан Вукчевић предао је данас акредитивна писма председнику Републике Албаније Иљиру Мети чиме је након одговарајуће церемоније и формално ступио на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора.

Том приликом, амбасадор Вукчевић пренео је поруку председника Србије Александра Вучића о његовим најбољим жељама за просперитет Албаније, као и личним председнику Иљиру Мети.

Вукчевић је информисао председника Мету да Србија тежи да развија билатералне односе с Албанијом у свим областима од заједничког интереса и казао да као комшије можемо и треба много тога да урадимо за наше земље, али и за регион.

У свом обраћању, амбасадор је рекао да је Србија спремна да уложи нове напоре у развој регионалне сарадње, у свим форматима, укључујући Отворени Балкан, Берлински процес, као и Фонд за Западни Балкан и Регионалну канцеларију за сарадњу младих.

Амбасадор је констатовао да Европа није комплетна без Западног Балкана и додао да је стратешки интерес Србије пуноправно чланство у ЕУ, као и да се Србија нада да ће у наредном периоду бити започети преговори ЕУ са Албанијом и Северном Македонијом.

Током разговора, нагласио је важност наставка дијалога Београда и Приштине и истакао да је само уз стварну посвећеност дијалогу и спремност за компромис могуће доћи до одрживог и прихватљивог решења.

Председник Мета пожелео је успешан мандат амбасадору Вукчевићу и најавио његову пуну подршку развоју односа Албаније и Србије, указавши да за то постоји потенцијал и да сарадња две земље има регионални утицај.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)