На позив непрофитне организације ЕУ-Јапан Фест, која је укључена у развијање сарадње Јапана са европским престоницама културе, међу којима и са Новим Садом, амбасадорка Републике Србије у Токију Александра Ковач боравила је у посети граду Хирошими у истоименој префектури на западу Јапана.

Повод за посету био је планирани наступ локалног дечјег хора „Панова фрула из Сенде“ у Новом Саду током следеће године, што је уједно била и прилика за јачање веза са Хирошимом.

Током куртоазног сусрета са градоначелником Хирошиме Казумијем Мацуијем, амбасадорка Ковач информисала је о напорима које Србија чини у правцу очувања мира и стабилности у региону, резултатима јачања билатералног политичког дијалога и економске сарадње са Јапаном, као и о везама које негујемо са Хирошимом.

Осврнула се на повод своје посете и изразила наду да ће учешће дечјег хора из центра Хирошиме у Новом Саду додатно допринети јачању односа две земље и народа, који ове године обележавају јубилеј 140 година пријатељства.

Такође, амбасадорка Ковач разговарала је са замеником директора Меморијалног музеја о нуклеарном страдању Хирошими Тошихиром Тојом, обишла сталну изложбу, као и меморијални споменик у Парку мира где је положила цвеће.

У оквиру посете, амбасадорка Ковач одржала је предавање о Србији и билатералним односима са Јапаном у Културном центру општине Минами.

У знак захвалности на посети амбасадорки Ковач, хор је извео неколико композиција, а директор хора је најавио планове за њихову посету Новом Саду.
Original Article