Поводом 150 година од рођења српског песника, дипломате и академика Јована Дучића, амбасаде Републике Србије и Босне и Херцеговине у Јапану организовале су свечано обележавање овог значајног јубилеја.

Поздравне речи током догађаја одржаног у Амбасади Републике Србије упутили су амабасадорка Србије Александра Ковач и амбасадор Босне и Херцеговине у Јапану Синиша Берјан.

Том приликом, путем видео везе, обратили су се градоначелник Дучићевог родног града Требиња Мирко Ћурић, председник Националне комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском Горан Милашиновић, директорка Музеја Херцеговине Ивана Грујић, професорка на катедри за српски језик и књижевност Универзитета Нови Сад Горана Раичевић, као и председник Матице Српске Драган Станић, који су присутнима говорили о животу и богатом опусу Јована Дучића.

Током вечери приказан је и кратак документарни филм, као и изложба o славном песнику.

Догађају су присуствовали Јасуши Акаши, бивши подсекретар УН за хуманитарна питања и специјални представник генералног секретара УН за бившу Југославију, представници Министарства иностраних послова Јапана, дипломате из земаља у којима је Дучић службовао, као и представници јапанских универзитета, невладиних организација, политичких кругова и привредног сектора.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)