Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач учествовала је, путем видео везе, на свечаном отварању катедре Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) на Универзитету у Београду.

Програмом катедре предвиђена је серија предавања на тему модернизације Јапана, која ће бити одржана током 2022. године, поводом обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана.

Са јапанске стране на догађају су учествовали привремени отправник послова Амбасаде Јапана у Београду Тецуја Цубота, главни представник Канцеларије ЈИЦА у Београду Ђиро Такеићи и извршни директор Истраживачког института ЈИЦА за мир и развој Садако Огата Акио Такахара, док је са наше стране учествовао ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, предавачи са Катедре за јапански језик и књижевност и други представници Универзитета у Београду.

Амбасадорка Ковач је, у уводној речи, поздравила отварање Катедре у години јубилеја пријатељских односа Србије и Јапана и истакла значај дводеценијске подршке ЈИЦА за унапређење билатералне сарадње кроз развојне пројекте у различитим областима који су, између осталог, допринели просперитету грађана.

Подвукла је и пресудну улогу модернизације Јапана, када су иначе успостављени односи са Србијом, захваљујући чему је створено окружење и за напредак нових индустрија и технологија и рекла да је принцип из тог времена којим се акценат стављао на јавно образовање, као подршке променама и расту, и данас присутан, те изнела да ценимо континуирано настојање ЈИЦА да допринесе развоју и унапређењу образовних система у свету.

Original Article

(Visited 4 times, 1 visits today)