У склопу обележавања јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана, у Амбасади Републике Србије у Токију одржана је презентација пројекта рестаурације фресака у Капели краља Драгутина у Манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра ”Стари Рас и Сопоћани” са Листе светске баштине Унеска.

Пројекат је, уз финансијску помоћ Фондације Сумитомо и компаније Кинћо, на чијем челу је почасни генерални конзул Републике Србије Наохиде Уејама, реализован током прошле године. Предавања су овим поводом одржали ауторка пројекта, историчарка уметности Саћи Шимада и професор Мићитака Сузуки, стручњак за српско средњовековно културно наслеђе са универзитета Тохоку Гакуин.

Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач је, у поздравном говору, захвалила Саћи Шимади на томе што је осмислила и спровела пројекат од изузетног значаја за нашу земљу и свет, али и за културну размену и сарадњу Србије и Јапана. Изразила је захвалност Фондацији Сумитомо и компанији Кинћо што су препознали значај пројекта и финансијски га подржали.

Амбасадорка је оценила да је наслеђе камен темељац наше културе који игра важну улогу у обликовању идентитета и да представља оно што смо добили из прошлости, да у њему уживамо и из њега учимо у садашњости и да га сачувамо и предамо будућим генерацијама. Захвалила је свим учесницима пројекта што су Србији помогли у тако важном задатку.

Презентацији су присуствовали почасни генерални конзул Уејама и представници Фондације Сумитомо, као и чланови Друштва Јапан-Србија, представници Асоцијације Ћиода Унеско, чланови академске заједнице и други поштоваоци српског културног наслеђа.

Original Article