Амбасадорка Србије у Јапану Александра Ковач угостила је у Амбасади Саћи Шимаду, историчарку уметности, након реализације вишемесечног пројекта рестаурације фресака у капели краља Драгутина у манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра светске баштине Унеска „Стари Рас и Сопоћани“.

Амбасадорка Ковач је захвалила саговорници на напорима које улаже у заштиту и очување српске културне баштине и изразила задовољство њеном спремношћу да се опет ангажује на обнови фресака другог духовног споменика у Србији, Цркве Вазнесења у Великом Крчимиру.

Амбасадорка је предложила да, поводом обележавања 140 година пријатељства две земље, Шимада одржи предавање и изложбу о пројекту у манастиру Ђурђеви ступови, чију ће организацију помоћи Амбасада Републике Србије.

Саћи Шимаду је информисала амбасадорку да је била студент професора Мићитаке Сузукија, примаоца српског одликовања, који је на њу пренео личну и стручну наклоност према средњовековној баштини, култури и уметности Србије.

За пројекат рестаурације фресака у манастиру Ђурђеви ступови обезбеђена су средства у износу око 24 хиљаде долара преко Фондације Сумимото и компаније Кинђо, чији је председник Наохиде Уејама, почасни генерални конзул Србије у Јапану.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)