Српско-канадска хуманитарна, непрофитна, организација „За невидљиве хероје“ у сарадњи са удружењем „Пријатељи 72. специјалне српске бригаде“ из Панчева организовала је премијерну пројекцију документарног филма „Славна 72. Специјална“ и видео трибину на ZOOM платформи са гостима из студија у Београду, у Дому културе при цркви „Свих српских светитеља“ у Мисисаги.

Манифестацији је присуствовао велики број припадника српске заједнице из Торонта и Онтарија, а на позив организатора, специјални гост је био генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић, коме је председник хуманитарне организације „За невидљиве хероје“ Златко Шарац уручио захвалницу за велику подршку указану при организовању хуманитарних акција за помоћ борцима.

У оквиру манифестације приказан је документарни филм на тему историјата настанка и активности 72. специјалне бригаде, а потом је организована видео трибина са гостима из Србије и Републике Српске, генералом Војске Србије у пензији Милорадом Ступаром, потпуковником полиције у пензији Мирославом Вулићем и пуковником Војске Републике Српске у пензији Миланом Јоловићем. Теме трибине биле су, поред настанка и активности 72. специјалне бригаде, организација служења војног рока у ВС и актуелна ситуација у Украјини.

Документарни филм је реализован уз помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, удружења „Пријатељи 72. специјалне бригаде” и команде 72. специјалне бригаде.

Циљеви организатора били су промовисање Војске Србије кроз краћи приказ живота и рада у 72. специјалној бригади, упознавање присутних са историјским чињеницама везаним за оснивање, активности и рад 72. специјалне бригаде, те њеним погинулим, бившим и активним члановима, као и прикупљање средстава за помоћ социјално и здравствено угроженим борцима и њиховим породицама кроз акцију „Рука пријатеља 2022-2023“.

Original Article