Генерални конзул Републике Србије у Трсту Ивана Стојиљковић је посетила град Вићенцу и општине Лониго, Алонте, Монтекио Мађоре и Арзињано у којима живи велики број српских држављана, као и бројна српска удружења.

Генерални конзул Стојиљковић је посетила удружење „Јелек“ из Арзињана и са присутним члановима разговарала о постигнутим резултатима, као и о плановима за предстојеће активности и пројекат под називом „Ђирилица“.

Стојиљковић је присуствовала манифестацији „Ђурђевдански сусрети дијаспоре у Италији“, коју је организовало културно-уметничко друштво „Дуга“ из Монтекио Мађореа, уз учешће свих српских друштава из регије Венето и присуство бројних гостију, међу којима су били и помоћници градоначелника општине Монтекио Мађоре за културу и сарадњу са националним мањинама.

Током посете општинама Лониго и Алонте, генерални конзул Стојиљковић се састала са градоначелницима ова два града, Пјерлуиђијем Ћакомелом и Луиђијем Тасонијем, у сали за посебне пријеме Палате Пизани, где је, уз велики број присутних чланова градског већа и институција, као и окупљених српских држављана, одржано представљање, упознавање и једночасовни разговор о могућностима даље сарадње.

Састанку је присуствовао и Италијан Силвио Брагулози из Лонига, који је, из захвалности према српској породици која му је 1941. спасила оца, рецитовао стихове песме „Тамо далеко“ на италијанском језику.

Генерални конзул Стојиљковић је, у присуству оба градоначелника, посетила и град Алонте, као и српску допунску школу са 30 ученика, а ђаци су за госте приредили представу. Окупљене је, поред Стојиљковић и оба градоначелника, поздравио и локални свештеник католичке цркве, који нашим удружењима уступа школске просторије на коришћење, са жељом да се број деце увећа и да се просторије трајно користе у сврху образовања и учења српског језика и културе.

Стојиљковић је ђацима поклонила књиге за школску библиотеку, а они њој велику слику храма Светог Саве направљену од различитих врста житарица и захвалницу.

Original Article