Генерална конзулка Републике Србије у Трсту Ивана Стојиљковић присуствовала је промоцији књиге „Злочини – Косово, тишина и сећање“.

Збирка од три књиге ,,Злочини – Косово, тишина и сећање“ римске новинарке и књижевнице Марилине Веке и српског писца и песника Веселина Џелетовића представљена је, на италијанском и на српском језику, у књижари ,,Кафе Сан Марко“ у Трсту.

Ова збирка говори о злочинима који су почињени на Косову пред равнодушним очима међународне заједнице.

У свом обраћању, генерална конзулка Стојиљковић захвалила је Марилини Веки на залагању и храбрости коју је исказивала протеклих 23 година свог живота проведених у истраживању и препричавању онога што је проживела и открила суочавајући се са трагичним догађајима који су погодили напаћену српску покрајину, Косово и Метохију.

Стојиљковић је захвалила и присутном професору међународне политике Стефану Пилоту који је, као и Марилина, свој углед, знање и најпродуктивније године посветио откривању истине о дешавањима на Балкану, као и свим неправдама које су задесиле српски народ, у коме имају највеће пријатеље за цео живот.

У наставку вечери пројектован је документарни филм „Катастрофа, поглед на Косово и Метохију” који је Марилина Века снимила са редитељем Алесандром Антонаролијем у фебруару 2008. године. Овај 25-минутни филм са посебном пажњом прати драму српских енклава на Косову и Метохији и слике приказују праве концентрационе логоре на отвореном, у којима људи који нису Албанци не могу да воде нормалну егзистенцију, упркос присуству међународних контингенага који су пречесто били непажљиви у заштити потлачених српских цивила, и који су мало урадили да спрече девастирање њихових материјалних добара и скрнављење њихових светиња.

Овом приликом, истакнут је историјски значај Видовдана и указано је да је овај дан више пута био симбол епохалних прекретница, не само за Србију, него и за Европу и остатак света (од битке на Косову пољу против Османлија 1389. године до убиства у Сарајеву аустријског цара Франца Фердинанда, 1914. године, које је изазвало почетак Првог светског рата). Наглашено је да се центру града Трста, на палати Гопчевић, налазе 4 статуе природне величине које сведоче о главним српским јунацима Косовске битке (цар Лазар, царица Милица, Милош Обилић и Косовка девојка).

Догађај су промовисали Генерални конзулат Републике Србије, СПЦО – Српске православне црквене општине, и три српска културна удружења у Трсту: „Понтес-Мостови“, „Вук Караџић“ и „АЦГС – Културно друштво српске омладине“.Original Article