Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас у Њујорку са министром иностраних послова, сарадње и дијаспоре Мауританије Исмаилом Улдом Шеиком Ахмедом.

Министар Селаковић је оценио да је потребно јачати везе и контакте наше две земље, и овом приликом упутио је позив министру Ахмеду да дође у званичну посету Србији.

Говорећи о скупу на високом нивоу у Београду, који ће бити организован поводом обележавања јубилеја – 60 година од Прве конференције ПНЗ, Селаковић је изразио очекивање да ће делегација Мауританије, чланице Покрета, бити у прилици да присуствује овом значајном догађају.

Шеф српске дипломатије је, информишући саговорника о економским успесима наше земље у претходних седам година, поручио да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње са Мауританијом, и указао на могућности сарадње у области образовања и ИТ.

Такође, разговарано је о стипендирању страних студента кроз програм „Свет у Србији“, а Селаковић је истакао да и надаље очекујемо пријављивање и учешће студената из Мауританије.

Саговорници су разменили информације о ситуацији са вирусом корона у обе земље. Селаковић је обавестио министра да је Србија до сада определила више од 200.000 доза вакцина против Ковид-19 у виду донације афричким државамa, а мауританијски министар је честитао Србији на донацијама.

Селаковић је саговорника упознао и са тренутном ситуацијом на Косову и Метохији, последњим једностраним актима Приштине, као и упорним неиспуњавањем одредби из Бриселског споразума.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)