Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Кувајта шеиком Ахмедом Насером Ал Мохамедом Ал Сабахом.

Изразивши задовољство због чињенице да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије у посети Србији, министар Селаковић је истакао да наше две земље имају традиционално пријатељске односе, који датирају још из времена бивше СФРЈ и Покрета несврстаних земаља.

Селаковић је у разговору исказао заинтересованост Србије за унапређење свеукупних билатералних односа са Кувајтом, истакавши да је, поред одржавања редовног политичког дијалога, важно радити и на унапређењу економске сарадње две земље. Како је истакао, економски односи и привредници треба да прате одличне политичке везе.

Томе ће, како је уверен, допринети и сарадња у оквиру Мешовите комисије за економску и техничку сарадњу, која представља важан механизам за реализацију конкретних програма, али и проширење уговорно-правне регулативе. Нагласио је да две земље имају нарочит интерес и потенцијал за унапређење сарадње у областима пољопривреде, здравства, ИТ и образовања.

На састанку је било речи и о могућности за потписивање Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт, кроз који ће се успоставити шири оквир превасходно економске сарадње, као и других облика билатералне сарадње, и који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)