Амбасадорка Републике Србије при Мисији Унеско у Паризу Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да је Kомитет за светску баштину Унеска једногласно донео одлуку о задржавању српског културног добра, средњевековних споменика на Kосову и Метохији, на Унесковој листи светске баштине у опасности.

,,То је изузетно важно, јер потврђује континуирану озбиљну угроженост овог добра на шта Република Србија стално указује", рекла је амбасадорка.

Ова добра су, како је подсетила, уписана на Унескову листу на захтев Србије и држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Средњовековни споменици на Kосову и Метохији, који се налазе на Унесковој Листи светске баштине у опасности, су манастир Високи Дечани, од 2004. године, као и Пећка Патријаршија, манастир Грачаница и црква Богородице Љевишке од 2006. године.

Kомитет за светску баштину одржао је "Kонвенцију о заштити светске културне и природне баштине" у кинеском граду Фуџоу, а једна од тема петнаестодневне конвенције, која је завршена данас, била је и ,,Утврђивање листе светске баштине и листе светске баштине у опасности".

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)